2025 İlk Buğdayı Gaziantep’te İşlem Gördü!

2025 yılının ilk buğdayı, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Hububat-Bakliyat Satış Salonu’nda gerçekleşen seansla birlikte işlem görmeye başladı. Hasadı Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı kırsal Belören Mahallesi’nde yapılan ekmeklik buğday, Gaziantep’e getirildikten sonra kilogramı 13 lira 50 kuruştan satışa sunuldu.
Türkiye genelinde buğday hasat sezonu resmi olarak başlamış durumda. Tarım sektörünün temel unsurlarından biri olan buğdayda yılın ilk hasadı, sıcak iklimiyle tanınan Adana bölgesinde gerçekleştirildi ve ürün Gaziantep’te satışa çıkarıldı. Yüreğir ilçesindeki Belören Mahallesi’nde yetiştirilip tüccar Mustafa Nazik tarafından Gaziantep’e ulaştırılan ilk ekmeklik buğday, Güneşoğlu Tarım tarafından Gaziantep Ticaret Borsası Hububat-Bakliyat Satış Salonu’nda alıcı buldu. Öz Un Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise bu ürün için 13 lira 50 kuruşluk kilogram fiyatını ödedi.
İlk buğdayın işlem gördüğü seansa, yoğun ilgi gösterildi. Gaziantep Ticaret Borsası’nda yapılan satış seansına GTB Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Alagöz ve Orhan Özdemir ile Meclis Üyesi Hakkı Kılıç’ın katılımı dikkat çekti. Sektör temsilcileri ve tüccarlar tarafından ilgiyle takip edilen bu önemli etkinlikte, buğdayın kalitesi kontrol edildi. Seans, hem sembolik anlamı hem de piyasaya dair ilk sinyalleri vermesi açısından önemli bir yer teşkil etti.
Haziran Ayında Hasat Başlıyor
GTB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Alagöz, sezonun ilk ürünü ile birlikte yaptığı değerlendirmede, Gaziantep ve çevresinde buğday hasadının Haziran ayının ilk haftasından itibaren başlayacağını vurguladı. Mevsimsel koşulların tarımsal üretim üzerinde önemli bir rol oynadığını belirten Alagöz, kıraç arazilerde bu yıl kuraklık nedeniyle kısmi bir verim kaybı olabileceğini ifade etti.
Alagöz, “Sulu tarım yapılan alanlarda daha yüksek bir verim bekleniyor, ancak kıraç arazilerde kuraklığın olumsuz etkileri hissediliyor. Bahar yağışlarının yetersiz olduğu yerlerde verim beklentisi geçen yıla göre daha düşük olabilir,” diye ekledi.
Buğdayın tarımsal üretimdeki stratejik önemine dikkat çeken Alagöz, yılın ilk mahsulünün piyasaya sunulmasının hem üreticiler hem de tüccarlar açısından sezonun gidişatını anlamak bakımından önemli bir gösterge olduğunu kaydetti.
Ürün Kalitesi Yüksek
Satışı gerçekleştiren Güneşoğlu Tarım yetkilisi Ahmet Güneş, bu yılın ilk buğdayının kalite açısından beklentileri karşıladığını belirtti. Güneş, Türkiye’de buğday hasadının genellikle sıcak iklim bölgelerinde başladığını ve son birkaç yıldır Adana’dan gelen ilk ürünleri Gaziantep Ticaret Borsası’nda satışa sunduklarını ifade etti.
Güneş, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da Adana’da erken hasat edilen buğdayı Gaziantep piyasasına ilk sunan firma olmanın gururunu yaşıyoruz. Ürünün kalitesi yüksek ve sezonun genel seyrine dair olumlu yanıt veriyor. Yeni hasat döneminin tüm üreticilerimize bereket ve kazanç getirmesini temenni ediyoruz,” şeklinde konuştu.
Satın alımı gerçekleştiren Öz Un Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özmen de, yeni sezonun tüm üreticilere bereketli ve verimli geçmesi dileğinde bulundu.