SAĞLIK

Küçük Kist, Tüpsüz Ameliyatla Hızla Alındı!

45 yaşındaki Ömer Can, uzun bir deniz yolculuğunun ardından omuzunda başlayan ağrı ile karşılaştı. Öksürük ve hapşırma krizlerinin ardından grip olduğunu düşünerek Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesindeki hastane aciline başvurdu. Burada yapılan tomografi sonucunda, akciğeri ile kalbi arasında bir kist olabileceği belirtildi. Çevresindekilerin tavsiyesi üzerine Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yönlendirilerek detaylı incelemelerin yapılmasına karar verildi.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerekli tetkikler sonrasında, Ömer Can’ın belirtilen bölgede yaklaşık 2 santimlik bir kist tespit edildi. Hemen ameliyata alınan Can, göğüs cerrahisi bölümünde Video Yardımlı Torakoskopik Cerrahi (VATS) yöntemi ile tedavi edildi. İlgili ameliyat, yaklaşık 10 dakika sürdü ve hastanede ilk kez tüpsüz olarak gerçekleştirildi. Ömer Can, başarılı geçen işlemin ardından sağlığına kavuşarak 1 gün sonra taburcu oldu.

Ömer Can, yaşadığı süreci aktarırken, “Uzun bir seyahat sonrası soğuk algınlığı gibi belirtilerle karşılaştım. Omuzumda bir ağrı ve nefes alırken, öksürürken nefesimin kesilmesi ile hastaneye gittim. Kist olduğu söylendi ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yönlendirildim. Kistin ciğerden kalbe sıçramak üzere olduğunu ifade ettiler. Ameliyat sonrasında beklediğimden daha hızlı bir şekilde sağlığıma kavuştum. Açıkçası göğsümün komple açılacağını düşünüyordum ancak küçük bir açıdan müdahale edildi. Hocalarımdan Allah razı olsun.” dedi.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahi Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Muharrem Özkaya, Ömer Can’ın çekilen tomografisinde akciğeri altında perikardiyal kistin bulunduğunu belirtti. VATS yöntemi ile iki delikten girerek kistin alındığını ifade eden Özkaya, genellikle bu tür ameliyatlarda göğüs tüpü kullanıldığını belirtti. Ancak bu sefer tüp takmadan ameliyat yaptıklarını, bu durumun hastanın taburculuk sürecini olumlu etkilediğini dile getirdi.

Göğüs Cerrahi Kliniği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilay Çavuşoğlu Yalçın da yapılan ameliyatın başarıyla sonuçlandığını ifade etti. Perikardiyal kiste yönelik VATS ameliyatlarının yaygın olduğunu, ancak hastanelerinde tüpsüz olarak yapılan ilk ameliyat olduğunu vurguladı. Yalçın, “Bu bizim için kıymetliydi. Hastamız uygun bir vakaydı ve herhangi bir sıkıntı yaşamadan ameliyatı gerçekleştirdik.” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu