ZEUGMA KENTİ ASLINDA GENELEVDİ?  

Antik kentteki eşsiz güzelliklerdeki mozaiklerin yapılmasına neden olan beyaz kadın ticaretinin getirmiş olduğu bir refahtır. O nedenle mozaiklerdeki temaların dini bağlamlardan kopuk olması ve zenginliğin getirdiği bir “küstahlıkla” açıklanabilir...

ZEUGMA KENTİ  ASLINDA GENELEVDİ?   

ÖZEL HABER/MURAT GÜREŞ- Gaziantep'in Nizip ilçesinde bulunan dünyaca ünlü Zeugma Antik Kenti, aslında zenginliğin ve şatafatın hakim olduğu bir genelev idi. Antik kent, 100 yıl ticari faaliyet ile büyürken, yaklaşık 200 sene boyunca genelev olarak hizmet verdi…

 ZEUGMA NE ANLAM İFADE EDİYOR?

 Zeugma Antik Kenti, olağan üstü güzellikte mozaiklerle dünya çapında halkı bir ün elde etmesine rağmen, burasının arkeoloji, tarih ve sanat tarihi açısından ne anlam ifade ettiği üzerinde yeterince durulmadığı ifade ediliyor…

 GEÇ ROMA TARİHİNİ YAZMAK BAKIMIDAN ÖNEMLİ BİR YER DEĞİL

 Zira, kimi arkeologlara göre Zeugma, arkeoloji bilimi açısından çok anlamlı bir antik kent olarak değerlendirilmiyor. Geç Roma tarihinin bilinmesi ve yazılması anlamında, Zeugma’nın olmadığı bir durum onlara göre çok fazla eksiklik yaratmıyor. Çünkü, örneğin Ege’deki Bizans ve Roma kalıntılarından da o döneme ait fazlasıyla veri elde edebilmek mümkün.

 SINIRLAR D.BAKIR’A DAYANINCA ZEUGMA CAZİBESİNİ KAYBETTİ…

 Zeugma Antik Kenti, M.S. 4. ve 5. yüzyılda Roma lejyonunun iskan olduğu bir yerleşim birimiydi ve ticaret had safhada ilerideydi. Kentin zenginleşmesine neden olan bu ticaret 100 yıl boyunca sağlıklı bir şekilde devam etti. Bu bir asırlık süre içerisinde lejyonun sınırları Diyarbakır’a dayanınca, Fırat kenarındaki bu küçük kent cazibesini kaybetmeye başladı.

 KADIN TİCARETİ BAŞLADI

Alışılagelmiş zenginliğin devam etmesi için Zeugma, 100 yıllık ticari başarı döneminin bitmesiyle birlikte o zenginliğin sürdürülmesi amacıyla genelev olarak kullanılmaya başlandı. Halep, Antep ve Adıyaman çevresinden getirilen güzel kadınlar özellikle asker ve bürokratlara sunulmaya başlandı ve bu durum yaklaşık 200 sene boyunca devam etti.

 “MOTİFLER DİNİ DEĞİL”

Yine bazı arkeologlara göre, antik kentteki eşsiz güzelliklerdeki mozaiklerin yapılmasına neden olan beyaz kadın ticaretinin getirmiş olduğu bir refahtır. O nedenle mozaiklerdeki temaların dini bağlamlardan kopuk olması ve zenginliğin getirdiği bir “küstahlıkla” zemini süsleyen estetik resimlere dönüştürülmesinde bu etki başattır. Bunun en önemli kanıtı da dini bir olayı anlatan mozaiklerin üzerinde gezilmiyor olması  ve ayrı bir kutsiyet atfedilmesi gösteriliyor.

 

 

 

 

 

 

16.10.2018 (Haber Merkezi)
kaynak belirtirmisiniz
aydın güçkıran30 Oca 2020 12:53:22

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR