KÜLTÜR-SANAT

“Karkamış Antik Kenti’nde Geç Hitit Sarayı’na Çatı”

Gaziantep’teki Karkamış Antik Kenti’nde bulunan Arkeopark Geç Hitit Sarayı alanına yönelik koruyucu çatının açılışı, düzenlenen bir törenle gerçekleştirildi. Törende konuşan Dünya Etnospor Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Erdoğan, yapılan çalışmaların Gaziantep ve Karkamış’ın turistik cazibesini artıracak öneme sahip olduğunu ifade etti.

Türkiye-Suriye sınırında yer alan ve yüzyıllar boyunca Anadolu ile Mezopotamya bölgesine hakim olmuş Hititlerin yönetim merkezi Karkamış Antik Kenti’nde, İtalya’nın Bolonya Üniversitesinden Prof. Dr. Nicolo Marchetti ve İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan Peker’in liderliğinde Türk-İtalyan işbirliği ile sürdürülmekte olan kazı çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmalara Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, SANKO Holding ve İtalya Dışişleri Bakanlığı destek vermektedir. Açılışı yapılan koruyucu çatı, 7. yüzyıla tarihlenen saray yapılarının kalıntılarını korumaya yönelik olarak 1.500 metrekarelik bir alana inşa edilmiştir. Aynı zamanda Hitit imparatorluğu dönemine ait kalıntıların da koruma altına alınmasını sağlamaktadır.

Kazı başkanı Prof. Dr. Nicolo Marchetti, geçmişten bugüne gerçekleştirilen kazı çalışmaları ve yeni hizmete alınan koruyucu çatı hakkında bilgi verdi.

Törende konuşan Bilal Erdoğan, “Buradaki tarihi zenginliklerin daha da ortaya çıkarılacağına” dikkat çekti ve buranın hem Gaziantep hem de Karkamış için önemli bir turistik değer taşıdığını vurguladı. Erdoğan, İstanbul Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Bologna Üniversitesi’nin işbirliğinin kıymetine değindi.

Gaziantep Valisi Kemal Çeber ise, bölgenin binlerce yıllık geçmişine atıfta bulunarak, koruma ve kullanma dengesinin önemini vurguladı. Vali Çeber, yapılan çatının bu tarihi alanların korunmasında büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, açılışta yaptığı konuşmada, Karkamış’ın kültürel ve tarihi önemine dikkat çekerek, bu alanın geleceğinin oldukça parlak olduğunu belirtti. Şahin, Karkamış’ın stratejik bir konumda olduğunu ve buranın kültür başkenti olma yolunda ilerlediğini dile getirdi.

Törenin ardından, protokol üyeleri kesilen kurdele ile koruyucu çatının açılışını gerçekleştirdi ve ardından kazı alanında incelemelerde bulundu. Açılışa, çeşitli devlet yetkilileri, milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu