SAĞLIK

Kahve Demleme Şekli Kalp Sağlığınızı Etkileyebilir!

Uzmanlar, kahve demleme yöntemi ile kalp sağlığı arasındaki bağlantının daha önce düşünülenden daha fazla etkisi olduğunu vurguluyor.

Kahvenin ölçülü tüketildiğinde kalp sağlığını destekleyici bir içecek olarak kabul edildiği bilinse de, İsveç’te yapılan yeni bir araştırma kahvenin hazırlanma şekline dikkat çekiyor: Yanlış demleme metotları, kolesterol seviyelerini artırma riski taşıyor.

Gazianteplilerin Kahve Alışkanlığı Gözden Geçirilmeli

Uppsala Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği çalışmada, özellikle kaynatılarak hazırlanan kahvelerdeki cafestol ve kahweol adlı bileşiklerin kötü kolesterol (LDL) seviyelerini artırabileceği belirlendi. Bu iki bileşen, kahve çekirdeklerinde doğal olarak bulunan diterpenlerdir ve kahve demleme sırasında tamamen süzülmediğinde vücuda geçerek kolesterol dengesini olumsuz etkileyebiliyor.

Evde Yaptığınız Kahve Bile Tehlikeli Olabilir

Kahvenin bulanık bir görünümü ya da süzülmeden tüketilmesi, yüksek oranda diterpen bulunduğu anlamına geliyor. Bu durum, Gaziantep’te yaygın olarak yapılan cezve kahvesi veya geleneksel kahve çeşitleri için de geçerli olabilir.

Klinik beslenme uzmanı Dr. David Iggman, “Günde altı fincan kaynatılmış kahve tüketimi, kolesterolü yaklaşık yüzde 10 artırabiliyor. Özellikle ofislerde kullanılan makineler veya evde kaynatılan kahveler bu konuda risk taşıyor,” açıklamasında bulundu.

En Sağlıklı Yöntem: Kâğıt Filtreli Kahve

Gaziantepli kahve tutkunları için en iyi çözüm ise kâğıt filtre kullanmak. Kâğıt filtre, zararlı diterpenleri neredeyse tamamen süzerek kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor.

Kafeteryalardan alınan espresso türü kahveler de yüksek seviyede cafestol içerebilirken, hazır kahveler genellikle filtre kahveye benzer bir sağlık profiline sahip.

Kahve İçmenin En Doğru Zamanı Ne Zaman?

Sabah saatlerinde içilen kahvenin, akşam saatlerine göre kalp sağlığı açısından daha olumlu etkileri olduğu araştırmalarla gösterilmiştir. Uzmanlar, akşam saatlerindeki kahve tüketiminin uyku düzenini bozabileceğini ve dolaylı olarak kalp sağlığını etkileyebileceğini ifade ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu