KÜLTÜR-SANAT

“Gazianteplilerin Destansı Mücadelesi Şahinbey Müzesinde Yaşatılıyor”

Kurtuluş Savaşı döneminde “Ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum” anlayışıyla mücadele eden Gazianteplilerin, sömürgeci Fransız ve diğer işgalci güçlere karşı verdiği destansı savaşı, Şahinbey Milli Mücadele Müzesi’nde ziyaretçilere sunulmaktadır.

Gazianteplilerin yürüttüğü kahramanca mücadelenin gelecek nesillere aktarılması amacıyla Şahinbey Belediyesi tarafından restore edilerek müzeye dönüştürülen mekan, Antep’in 11 ay süren direnişini tüm detaylarıyla anlatmaktadır. Zorlu koşullara rağmen, Gaziantep halkı; kadın, erkek, genç, yaşlı demeden bu mücadelede bir araya gelerek, çocuklarıyla birlikte müzeyi ziyaret etmektedir. Müzede, Gazianteplilerin İngiliz ve Fransız işgallerine karşı kazandığı zaferin önemi vurgulanmakta, ziyaretçiler adeta savaş dönemine geri dönmektedir.

Şahinbey ilçesinde bulunan müzede, halkın İngiliz ve Fransız işgaline karşı yürüttüğü destansı savunma gözler önüne serilmektedir. Ziyaretçiler, müzenin atmosferinde işgalci askerlerin zulümlerine tanıklık etmekte ve bu zorlu dönemi yaşayarak anlamaktadır. Gaziantep halkının gösterdiği direniş, müzede bal mumu heykeller, ses efektleri ve rehberler aracılığıyla etkileyici bir şekilde aktarılmakta, ziyaretçilere geçmişte yaşanan mücadele hakkında bilgi verilmektedir.

Mağarada döneme ait yaşam tarzını sembolize eden silahlar, kılıçlar ve çeşitli tarihi eşyalar da sergilenmektedir. Bu objeler, ziyaretçilere savaş yıllarındaki şartları hissettirirken, Gaziantep halkı ve şehri ziyaret eden konuklar için müzenin yoğun ilgi gördüğü gözlemlenmektedir.

Açıldığından itibaren yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayan Şahinbey Milli Mücadele Müzesi, Antep Savunması’nın tarih sahnesindeki yerini bir kez daha hatırlatmaktadır. Müze, sadece Gazianteplilerle sınırlı kalmayıp, Türkiye’nin farklı illerinden gelen ziyaretçiler tarafından da ilgiyle karşılanmaktadır.

Ziyaretçilerden Yusuf Çoban, müzenin gerçekçiliğine dikkat çekerken, Antep Savunması’nın detaylarını hissetmenin kendilerini duygulandırdığını ifade etmiştir. Ayrıca, Gazze’deki kardeşlerine yönelik de duygu ve düşüncelerini dile getirerek, benzer bir mücadelenin orada da sürdüğünü vurgulamıştır.

Mustafa Mayda ise müzenin Gaziantep’in kurtuluşundaki mücadeleyi tarihi bir perspektiften yansıttığını belirtmiş, yapılan çalışmalardan dolayı duyduğu gururu dile getirmiştir. Müze sayesinde ecdatlarının vermiş olduğu savaşların önemini daha iyi anladığını vurgulamıştır.

Bartın’dan Gaziantep’e gelen Metin Alaca, müzeyi ziyaret ederken büyük duygular yaşadığını ifade etmiştir. Önemli tarihsel olayların yankı bulduğu bu mekanlarda, o günlerdeki sıkıntıların daha iyi anlaşıldığını aktarmıştır. Alaca, müze gezintisinin geçmişe götürdüğünü belirtmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu