“Gaziantep’in El Sanatları Geleceğe Taşınıyor!”
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yaşatmak ve tanıtmak amacıyla Helvacıkara-Kıymık Geleneksel El Sanatları Merkezi’ni kurdu. Bu merkezde, geleneksel el sanatları sürdürüldüğü gibi, aynı zamanda usta öğreticilerin de yetiştirilmesi sağlanıyor.
2020 yılında Şahinbey ilçesinin Suyabatmaz Mahallesi’nde yer alan tarihi bir Antep evi içinde Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınarak sedef kakma sanatı ön plana çıkarıldı. Bunun yanı sıra, Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne özgü yemenicilik, kilim dokumacılığı, Antep işi el işlemeciliği, tespih işlemeciliği, çini sanatı, cam boncuk, deri, tasarım dokuma ve Türk-İslam sanatları gibi 10 farklı alanda da üretimler gerçekleştirilmektedir.
Merkez aracılığıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bölgenin geleneksel el sanatlarını yaşatmanın yanı sıra, yeni ustaların yetişmesine olanak tanıyor. Merkezdeki 10 farklı atölyede üretim yapan usta öğreticiler, belediyeye ait kurslarda eğitim vermektedir. Bu kurslarda eğitim alan kursiyerler, dokuma ve nakış işlemlerini gerçekleştirerek el emeğini eserlere dönüştürmekteler.
Helvacıkara-Kıymık Geleneksel El Sanatları Merkezi’ndeki atölyeler, kursiyerler tarafından büyük ilgi görmekte. Üretilen ürünlerin daha geniş kitlelere tanıtılması için çeşitli yatırımlar yapılması hedefleniyor. Merkez, özellikle kadınların ve gençlerin sosyalleşmelerine yardımcı olmanın yanı sıra aile ekonomilerine katkı sağlama, bedensel ve ruhsal gelişimlerine destek olma ve sanatsal bilgilerini ilerletme amacı taşımaktadır. Merkezin birim sorumlusu Yelda Kına, merkezle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Kına, merkezde 10 farklı sanat dalında üretim yapıldığını belirtirken, “Merkezimiz, yöremize ait geleneksel sanatları yaşatmak ve genç nesillere aktarmak amacıyla kurulmuştur. Atölyelerimizde özellikle coğrafi işaret özelliği taşıyan sedef kakma ve UNESCO sürecindeki Antep işi el işlemeciliği gibi alanlarda üretimler yapılmaktadır” dedi.
Kına, merkezdeki usta öğreticilerin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak çalıştığını ifade ederek, “Usta öğreticilerimizin tamamı diğer 33 GASMEK kurslarında da eğitim verebilmektedir. Merkezimizin amacı, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlarımızı yeniden hayata geçirmek ve genç kitleye bu sanatları tanıtarak, bunları günlük yaşamlarının bir parçası haline getirmektir” açıklamasında bulundu.
Öne çıkan geleneksel sanatlar arasında yer alan “Antep işi nakışı,” 2025 yılında gerçekleştirilecek 20’inci Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda UNESCO’ya aday gösterildi. Kına, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Antep işi nakışı”nı tüm dünyaya tanıtmayı ve bu kadim kültürel mirası koruma amacını taşıdığını belirtti.
Merkezde görevli usta öğretici Hacer Bozsuyu, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı GASMEK’lerde 13 yıldır usta öğreticilik yapıyorum. Aynı zamanda Helvacıkara-Kıymık Geleneksel El Sanatları Merkezi’nde Antep İşi Nakışı çalışmalarımı sürdürüyorum. Bu sanatın 108 tekniği bulunmakta ve 18’inci yüzyıldan günümüze kadar ulaşmıştır. Her ne kadar zor bir süreç olsa da, gerçekten çok zevkli bir iş olarak karşımıza çıkıyor” dedi.