Gaziantep Su Yönetiminde Örnek Başarılar Elde Ediyor

Küresel ısınmanın etkilerine karşı su yönetimine odaklanan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ), şehri geleceğe daha temiz bir biçimde taşımak adına arıtma tesisleri kuruyor.
Gaziantep, Türkiye genelinde yüzde 95 arıtma oranı ile dikkat çekiyor ve bu oran, ülke ortalaması olan yüzde 77’nin çok üzerinde. Beykent ve Kuzeyşehir’de inşası süren arıtma tesislerinin tamamlanması ile birlikte bu oran yüzde 99’a ulaşacak. Kentte 8 büyük arıtma tesisine sahip olan GASKİ, paket arıtma tesisleri ve terfi merkezleri ile yeni yerleşim alanlarına hizmet vermeye devam ediyor. GASKİ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen Katı Atıkların Kontrolü, Hava Kalitesinin Korunması ve Su Kirliliği Kontrolü yönetmeliklerine tamamen uygun standartlarda hizmet sunuyor. Tesisten çıkan su kalitesi, Bakanlık’ın Sürekli Atık Su İzleme Sistemi (SAİS) aracılığıyla anlık olarak izlenmektedir.
Avrupa Birliği standartlarına göre projelendirilen ve 120 dönümlük alana inşa edilen Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, modern yapısı ile öne çıkıyor. Bu tesis, şehirdeki atıksuları toplayarak arıtmakta ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği gerekliliklerine göre azot ve fosfor giderimi yapmaktadır. Arıtılan su, Oğuzeli’nde bulunan Sacır Deresi’ne temiz bir şekilde deşarj edilmektedir. Tesis, günlük ortalama 330 bin metreküp atıksuyu Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği standartlarına uygun olarak arıtarak, günlük 170 ton biokatı bertaraf etmektedir. Tesisin bakım ve kapasite artırımı faaliyetleri devam etmektedir.
Nizip İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Türkiye’nin en gelişmiş ve çevreci tesisleri arasında yer almaktadır. Bu tesis, Nizip ilçesinin 2050 yılına kadar olan atıksu arıtma ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflemektedir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliği ile inşa edilen tesis, hem evsel hem de endüstriyel atıksuları arıtma kapasitesine sahip olup, fiziksel, kimyasal ve biyolojik sistemlerin entegre bir şekilde kullanıldığı modern tekniklerle çalışmaktadır.
Nizip ilçesinden gelen atıksulardaki katı maddeler ile biyolojik olarak parçalanabilen organik maddelerin, azot ve fosfor etkin bir şekilde arıtıldığı tesis, günlük 30 bin 500 metreküp evsel ve 7 bin metreküp endüstriyel atıksuyu arıtma kapasitesine sahiptir. Toplam 37 bin 500 metreküp atıksuyu arıtma kapasitesine sahip olan tesis, 36 dönümlük alanda hizmet vermekte ve 2050 yılına kadar 210 bin eşdeğer nüfusa hizmet etmesi planlanmaktadır.