Ev Sahipleri ve Kiracılar Arasındaki Gerilim Artıyor

Ev Sahipleri Arasında Tartışmalar Büyüyor
Gaziantep’te ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar giderek derinleşiyor. Kiracılara yönelik yapılan “Ya evi boşalt ya da kira ödemelerini elden yap” şeklindeki tehditlerin artış gösterdiği iddia ediliyor. Kiracılar, yüksek kira bedellerinin yanı sıra, ödemelerini banka üzerinden yapmamaları için de baskı altında kalıyor. Bu durum, birçok kiracının ev sahibi karşısında çaresiz hissetmesine yol açmakta.
Yeni Ceza Düzenlemeleri Uygulamaya Alındı
Uzmanlar, kiracılara kira ödemelerini banka kanalıyla gerçekleştirmelerini tavsiye ediyor. Banka ya da PTT aracılığıyla kira ödemelerini yapmayan ve nakit ödeyen kiracılara her tespit edilen durum için, kira bedelinin yüzde 10’una denk gelen bir “özel usulsüzlük cezası” uygulanacak. Bu cezanın miktarı 5 bin liradan az olamayacak ve önceki uygulamadan itibaren değişiklik göstererek yüzde 5 ve asgari 3 bin TL yerine getirilecektir.
Kiracıların, ödemelerin nakit olarak yapıldığı durumlarda, ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde durumu ilgili idareye bildirmeleri gerekiyor. Bu bildirim yapıldığı takdirde, kiracıya herhangi bir özel usulsüzlük cezası uygulanmayacak. Ayrıca, bir yıl içinde kiracılara verilebilecek özel usulsüzlük cezasının üst sınırı 8 milyon 700 bin TL’den 20 milyon TL’ye yükseltilmiş durumda. Bu düzenlemeler, kiracıların haklarını koruma amacı güden önemli adımlar olarak nitelendiriliyor.