KÜLTÜR-SANAT

Antep İşi Nakışı UNESCO Yolunda Son Hazırlıklar Yapılıyor

Yapımı büyük özen ve çaba gerektiren, kadınlar tarafından titizlikle hazırlanan “Antep İşi Nakışı” için dünya genelinde sürdürülen çalışmalar devam ediyor.

20’inci Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler Arası Komite Toplantısı’nda gözden geçirilmek üzere Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nde (UNESCO) aday gösterilen “Antep İşi Nakışı”nın küresel alanda tanınması için son aşamalara gelindi.

Gaziantep’te çeyizlerin vazgeçilmezi olan “Antep İşi Nakışı”nın korunması, gelecek nesillere aktarılması ve modern tasarımlarda yer bulması adına yürütülen çalışmalar olumlu sonuçlar vermeye başladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle “Antep İşi Nakışı”nın UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil edilmesi yönünde yürütülen hazırlıklar kente heyecan kattı.

Son durumu gözden geçirmek ve yeni bir yol haritası oluşturmak amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımıyla gerçekleştirilen toplantının ardından şehirde beklenti arttı.

“Antep İşi Nakışı”nın UNESCO sürecinde son aşamaya gelmesi, şehirde çeyiz hazırlayan kadınları büyük bir heyecanla buluşturdu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GASMEK) altında Güvenevler Halil Karaduman Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Antep İşi Nakışı” kursuna katılan kadınlar, bu gelişmeler karşısında heyecanlı olduklarını ifade etti.

Kursiyerler, geçmişte çeyizler için kullanılan ipek, krep ve keten kumaşların ipek ipliklerle işlenmesi sürecinin, dünya genelinde tanıtılacak ve gelecek nesillere aktarılacak olmasından mutluluk duyuyor.

Beyaz kumaş üzerinde elde işlenen Antep İşi Nakışı, çekilmiş ipliklerin beyaz, sarı ve krem renkleriyle sarılması ve örülmesi suretiyle gerçekleştiriliyor. Kadınlar, her bir ilmeği büyük bir emekle işleyerek göz alıcı nakışlar ortaya çıkarıyor.

Eski Türk işlemeleri karakterini barındıran Antep İşi Nakışı’nın tekniklerini koruyarak, sim ve yardımcı nakış iğneleri ile çalışan kadınlar, en küçük kumaş parçasına bile iki ayını ayırabiliyor.

Antep İşi Nakışı’nın Gaziantep için büyük bir değer olduğunu vurgulayan usta öğretici Derya Yiğit, bu geleneksel kumaşların kadınların yetenekli ellerinde şekillendiğini belirtti.

Gaziantep’te genç kızların çeyizlerinde yer alan Antep İşi Nakışı’nın, kursiyerler tarafından kumaşlar, damatlık ve gelinliklerde yaşatıldığını ifade eden Yiğit, “Antep İşi Nakışı projesi üzerinde çalışıyoruz. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Şehitkamil Halk Eğitim Merkezi’nin ortak protokolü çerçevesinde bu kursu düzenliyoruz. Malzeme temini için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla bizlere destek veriyor” dedi.

Antep İşi Nakışı’nın hazırlanma süreci hakkında bilgi veren Yiğit, “Antep İşi Nakışı kumaşın telinin belirli sayılarda çekilerek, ipek ipliklerle dokunarak işlenmesi gereken bir tekniktir. Bu süreç oldukça zahmetlidir ve uzun zaman almaktadır. Bu nedenle Gaziantep’te Antep İşi Nakışı sanatı büyük bir öneme sahiptir. Her genç kızın çeyizinde bulunması gereken, aynı zamanda maliyetli bir çalışmadır. Zira küçük bir parça işlemeye bile en az iki ay uğraşmak gerekiyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alma hedefindedir. Bu süreçte yer alarak, gereken bilgilerimizi paylaşmayı ve projeye katkıda bulunmayı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu