YAŞAM

Duşta İdrar Yapmanın Sağlık Riskleri Açıklandı

Uzmanlar, duşta idrar yapmanın sağlık açısından ciddi riskler taşıdığı konusunda uyarılarda bulunuyor. ABD’li kadın hastalıkları ve üroloji uzmanı Dr. Teresa Irwin, bu alışkanlığın zamanla idrar kaçırma (inkontinans) ve böbrek hasarı gibi büyük sağlık problemlerine yol açabileceğini ifade etti.

Su Sesinin Beyni “Tuvalet”le Koşullandırması

Dr. Irwin, duş sırasında idrar yapılmasının, beynin su sesi ile tuvalet ihtiyacını ilişkilendirmesine sebep olduğunu açıkladı. Bu durum, ünlü Pavlov deneyine benzer şekilde, beynin su sesi ile tuvalet yapma ihtiyacı arasında bir bağlantı kurmasına yol açmaktadır. İnsanlar, su sesi duyduklarında tuvalet ihtiyacı hissedebilirler. Zamanla bu durum, mesane kontrolünün bozulmasına ve kişilerin istemeden sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hissetmelerine yol açabilir.

Kadınlar İçin Daha Büyük Risk

Bu alışkanlığın kadınlar için daha büyük bir risk oluşturduğunu belirten uzmanlar, erkeklerin ayakta idrar yaparken prostat desteği aldığına dikkat çekiyor. Kadınların ise böyle bir destekleri olmadığı için, idrarlarını tam olarak boşaltmaları zorlaşabiliyor. Pelvik taban kaslarının gerekli şekilde gevşememesi, mesanede idrar kalmasına neden olabilmektedir. Tıbbi olarak “üriner retansiyon” olarak adlandırılan bu durum, sık idrar yolu enfeksiyonlarına ve böbrek yetmezliğine kadar gidebilecek sağlık sorunlarını tetikleyebilir.

Cilt Enfeksiyonları Riski

Bir diğer önemli risk ise idrar yoluyla bulaşan cilt enfeksiyonlarıdır. Duş sırasında vücutta açık bir yara varsa, idrarla temas eden bölgelerde enfeksiyon oluşma ihtimali olabilir. Ancak, duş suyunun idrarı hızla temizlemesi sebebiyle bu risk genellikle düşük kabul edilmektedir.

Uzmanların Uyarısı

Dr. Irwin, bu alışkanlığın zamanla daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, insanların duşta idrar yapmaktan kaçınmaları gerektiğini vurguluyor. Sağlıklı mesane fonksiyonlarını korumak adına, idrar yapma ihtiyacı hissedildiğinde tuvalete gitmek en sağlıklı yaklaşım olarak belirtmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu