Yerinde Dönüşüm Süresi Uzatılsın, Destekler Yenilensin!

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, yerinde dönüşüm desteklerinin yeniden değerlendirilmesi ve süresinin en az bir yıl daha uzatılması gerektiğini belirtti.
Başkan Güçyetmez, yerinde dönüşüm modeline verdikleri desteğin yanında, devlet desteklerinin yetersizliği ve ekonomik durgunluk nedeniyle koyulan hedeflerin gerisinde kalındığını ifade etti.
6 Şubat depremlerinin ardından yaraların sarılması ve şehirlerin depreme dayanıklı hale getirilmesi konusunda öneriler sunan Güçyetmez, bu kez hem sektör hem de halk adına yerinde dönüşüm süresinin uzatılması ve teşvik ile hibe miktarlarının güncellenmesi çağrısında bulundu.
20 BİN BİNA YERİNDE DÖNÜŞÜMÜ BEKLİYOR
Gaziantep’te yaklaşık 20 bin binanın yerinde dönüşümüyle depreme dayanıklı konutlar inşa edilmesi gerektiğini söyleyen Güçyetmez, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem bölgesindeki yıkılan şehirleri eski haline getirmek ve depremzedelerin barınma ihtiyaçlarını hızla karşılamak amacıyla yerinde dönüşüm projesini 30 Haziran 2025 tarihinde sonlandırmayı planlıyor. Ancak bu proje için gerekli başarıların elde edilemediği görülüyor. Bu durumun temel sebepleri, verilen hibe desteklerinin yetersizliği ve piyasalardaki ekonomik durgunluktur. İnşaat sektörü ve vatandaşlar, bu sürenin uzatılmasını bekliyor” dedi.
HİBE VE TEŞVİKLER GÜNCELLENMELİ
Yerinde dönüşüm desteği ile ilgili bilgileri paylaşan Güçyetmez, konutlar için 750 bin kredi ve 750 bin hibe, iş yerleri için de 400 bin kredi ve 400 bin hibe sağlandığını belirtti. Kampanya süresinin uzatılmasının yanı sıra destek ve hibe miktarlarının yeniden güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Güçyetmez, “Yerinde dönüşüm kampanyası 2 yıldan fazladır devam ediyor. Ancak bu rakamlar, enflasyon ve inşaat malzemelerine gelen zamlar nedeniyle erimiştir. Bu kampanyadan yararlanan vatandaşların konutlarını yeniden inşa edebilmek için ciddi ek finansman sağlamaları gerekmektedir. Bu nedenle desteklerin arttırılması zorunlu” ifadelerini kullandı.
YENİ BİR YOL HARİTASI HAZIRLANMALI
Başkan Güçyetmez, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, “Deprem bölgesinin yeniden inşası ve mevcut konut stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesi büyük önem taşımaktadır. Yerinde dönüşümü önemsiyoruz, ancak geçen süre içinde yeterli ilerleme sağlanamadığı görülmektedir. Yerinde dönüşüm kampanyasına başvuruların istenen hedefe ulaşması için yeni bir yol haritasına ihtiyaç var. Bakanlık yetkililerinin durumu gözden geçirerek, vatandaşların mağduriyetini gidermek amacıyla kampanyayı uzatmalarını talep ediyoruz. Ayrıca, yerinde dönüşümü teşvik edici düzenlemeler getirilmelidir. Örneğin, KDV muafiyeti ve vergi kolaylığı gibi teşvikler düşünülebilir” açıklamalarında bulundu.