Yavuzeli’nde Seracı Kadınlar Projesi Büyük İlgi Görüyor

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, GAP bölgesinde üretim ve istihdamı artırmak amacıyla seracılığın yaygınlaştırılmasına yönelik bir proje geliştirdi. Proje, Yavuzeli ilçesinde hayata geçirilen “Seracı Kadınlar Güçleniyor” adını taşıyor ve kadın çiftçilere seracılık eğitimi verilmesi hedefleniyor.
Uygulama yeri olarak Yavuzeli’nin seçilmesi ile başlatılan projede, kadın çiftçilere yoğun şekilde destek sağlamak için bir eğitim ve uygulama serası kuruldu. Bu sayede, tarım alanındaki bilgi birikimlerini artırmak ve tecrübe kazanmalarına yardımcı olmak amaçlanıyor.
Yavuzeli Kaymakamlığı ve Yavuzeli Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilen seracılık kursuna katılan kadınlar, aldıkları eğitimlerin ardından sera kurmak için gerekli destekleri alıyorlar. Bu projeyle birlikte ilçede 13 kadın çiftçiye birer dönüm sera kurulumu yapılmış durumda.
Kurulan seralarda yalnızca salatalık yetiştiren kadınlar, gelecekte farklı sebze ve meyve üretmeyi de planlıyor. Yetiştirdikleri ürünler büyük talep görmekte ve kadınlar, ilerleyen süreçte sera sayısını artırmayı hedefliyor.
Ürettikleri ürünleri satarak aile ekonomilerine katkıda bulunan kadınlar, bu süreçte kendilerini tarım ve üretim alanında geliştirme fırsatı buluyor. Günlerinin büyük kısmını serada geçiren kadınlar, elde ettikleri başarılarla diğerlerine de ilham kaynağı oluyor.
“Günde 400-500 kilo salatalık elde ediyoruz”
Özlem Baz, 3 yıl önce Şanlıurfa’dan Yavuzeli’ne yerleştiğini belirtirken, “Seramızda salatalık yetiştirmeye başladık. Günde 400-500 kilo salatalık elde ediyoruz. Bu işe başladığım için çok mutluyum. Serada çalışanların tamamı kadınlardan oluşmaktadır. Bu proje sayesinde kadınlarımız çalışmaya başladı ve aile bütçesine katkıda bulunuyoruz.” dedi.
Esra Şeyma Bağcı ise ilçedeki kadınların işbirliği ile seraların kurulduğunu belirterek, “Yavuzeli Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nden aldığımız eğitimlerin ardından, serada üretime başladık. Devletimizin desteğiyle, evde oturan kadınlar artık sera sahibi oldu.” şeklinde konuştu.
Fidan Göksu, seracılık kursuna katıldıklarında çevrelerinde bazı kişilerin bu işi yapabileceklerine inanmadıklarını ifade ederek, “Bize, ‘siz kadınsınız, evde oturursunuz’ dediler. Ancak biz çalıştık ve şu anda çok iyi verim alıyoruz. Kendimizi geliştirmek için çabalıyoruz.” dedi.