Tarih Sizi Affetmeyecek..

Tarih Sizi Affetmeyecek..

 

Gaziantep Araban ilçesindeki Roma dönemine ait Septimius Severus Köprüsünü restorasyonundaki ihmalleri inceleyerek raporlaştıran Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi ve Gaziantep Turizm Derneği, çalışmanın neye hizmet ettiğinin belli olmadığını belirterek, Antep Valiliğine olay el koyma çağrısı yaptı.

 

Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi ve Gaziantep Turizm Derneği Gaziantep’in Araban ilçesinde Roma dönemine ait Septimius Severus Köprüsü’nün Karayolları Bölge Müdürlüğünün yaptığı ihaleyi kazanan firma tarafından aslına uygun bir şekilde restore edilmemesine ortak düzenlenen basın toplantısıyla tepki gösterdi. Mimarlar Odası Şubesinde düzenlenen toplantıya Şube Başkanı Özgür Girişken ve Antep Turizm Derneği Başkanı Mimar Sıtkı Severoğlu’nun yanı sıra çok sayıda mimar katıldı. Restorasyondaki skandallara ilişkin hazırladıkları inceleme raporunu kamuoyuna duyuran mimarlar, Antep Valiliğine olaya el koyma çağrısında bulundu.

‘VAHİM BİR SONUCA ULAŞTIK’

Restorasyon uygulamalarının ne şekilde yapılması gerektiği üzerine tam bir uzlaşı sağlanamadığını belirten Girişken, restorasyon yapılırken eserin aslına zarar vermeden yapısal elzem özelliklerine müdahale gerektiğini söyledi. Restorasyon çalışmaları üzerine sık sık tartışmaları yaşandığını aktaran Girişken, “Özellikle söz konusu olan Roma döneminden kalma köprü olduğunda yapılan müdahalelerin geri dönüşü yok. Köprünün gündeme gelmesiyle birlikte 2013 yılından beridir yapılan yazışmaları, projeleri ve süreci inceledik. İncelemelerin sonunda vahim bir sonuca ulaştık” dedi.

RESTORASYONDA İHMALLER ZİNCİRİ…

Köprü restorasyonu yapılırken ilgili kurumlardan izin alınması gerektiğini hatırlatan Severoğlu, 1800 yıllık bir köprünün restorasyon çalışmasının tüm adımlarının, Müze Müdürlüğü, Röleve Anıtlar Müdürlüğü ile Antep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB)biriminin bu çalışmayı takip etmeleri gerekirken takip etmediklerini ifade etti. Arkeolojik değeri olan bir köprünün çevresinde çalışma yapılırken orada kullanılacak iş makineleri için yasa gereği kuruldan izin alınması gerektiğini aktaran Severoğlu, “Ancak kuruldan hiçbir izin alınmıyor. Firma çalışanları Septimus Severus köprüsündeki çalışmalarda buldukları bir sütün başını konteynırın önüne koyup masa olarak kullanmışlar. Bizim tarihi eserlere sahip çıkmak gibi bir sorumluluğumuz var. Köprünün restorasyon uygulaması Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 07.09.2015 tarihinde düzenlenen ihaleyle başlatılmış. Ancak ihalenin gerçekleştirildiği tarih itibariyle Bölge Koruma Kurulu’nun onaylamış olduğu bir restorasyon projesi yok. Araştırma kazıları yapılırken uzman kuruluşlara bilgi verilmiyor” ifadelerini kullandı.

 

SUNULAN PROJELER REDDEDİLMİŞ

Koruma Bölge Kurulu’nun 25.07.2013 tarihinde aldığı 638 sayılı karar ile Restorasyon Projesi uygun bulunmadığı bilgisini veren Severoğlu,            kurulun 30.03.2016 tarihinde aldığı 1628 sayılı kararında “Revize restorasyon projesinin yapının büyük bir kısmının yok olmasından dolayı mevcut kalıntıların yapının tamamlanarak onarılması için yeterli veri sağlamadığı, böyle bir uygulamanın köprünün özgün kalıntılarına zarar vereceği ve çağdaş koruma yaklaşımlarına uymadığı gerekçesiyle uygun olmadığına” denilerek tekrardan projeyi uygun bulmadığını paylaştı. Arkasından kurulun yine 19.10.2016 tarihinde aldığı bir kararla sunulan başka bir projenin uygun olmadığına da karar verdiğini söyleyen Severoğlu, Karayolları Bölge Müdürlüğü bu karara itiraz etse de Koruma Bölge Kurulu itirazı reddettiğini aktardı.

 

‘ANTEP VALİLİĞİ OLAYA EL KOYMALI’

Tüm yazışmaların ve sürecin incelenmesiyle birlikte ortaya çok önemli sorular çıktığını sözlerine ekleyen Severoğlu, şöyle konuştu: “Bölge Koruma Kurulu Müdürlüğü neden bir değerlendirme ve yerinde inceleme yaparak tartışmalara son noktayı koymuyor? Antep Müze Müdürlüğü bu olaya neden el koymuyor? Antep Röleve Anıtlar Müdürlüğü uzman bir kuruluştur. Bu kuruluş neden çalışmalara davet edilmemiştir? Uzmanlaşmış bir firma tarafından yaptığı varsayılan çalışmalarda ortaya çıkan Kültür varlıkları olan mimari bloklar neden müzeye teslim bildirilmedi. Ayrıca Bu bir suçtur. Orada suç işlenmiştir.  Tarihi köprünün günümüzde kalan bu kısmının onarımıyla neyin amaçlandığınız biz anlamadık. Bu çalışmanın neye hizmet ettiği belli değildir. Antep Valiliği derhal bu olaya el koymalıdır. İlgili kurum temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinden oluşan bir heyetin bu çalışmaları incelemesi gerekiyor. Burada bir proje olmadan firmanın restorasyon çalışmasına başladığının ayrıca tespit edilmesi gerekiyor.”

 

https://www.youtube.com/watch?v=VVmdwa8C5Ls&feature=youtu.be

4.07.2019 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR