Eski El Kaide Üyeleri Avrupa'da IŞİD Militanlarını Eğitiyor'

Raporda NATO’nun koalisyon ortaklarıyla birlikte Afganistan’a girdiği 2000’li yılların başından buyana Avrupa’daki El Kaide bağlantılı terör ağları ele alınıyor

Eski El Kaide Üyeleri Avrupa'da IŞİD Militanlarını Eğitiyor'

Raporda NATO’nun koalisyon ortaklarıyla birlikte Afganistan’a girdiği 2000’li yılların başından buyana Avrupa’daki El Kaide bağlantılı terör ağları ele alınıyor. IŞİD’in Paris ve Brüksel’deki saldırılarıyla bağlantılı gruplar da inceleniyor. Ve araştırmacıların karşısına aynı isimler çıkıyor.

Uzman Rupert Sutton, " El Kaide’deki faaliyetlerinden dolayı tutuklanmış kişilerin Paris ve Brüksel saldırılarına karışan militanları eğiterek, hazır hale getirip yeniden suç işlemeye devam ettiği gözleniyor" diyor.

Bu kişiler arasında Kasım 2015’teki Paris saldırılarının planlayıcısı olan Abdülhamid Abaud ve Brüksel havaalanına intihar saldırısı düzenleyen Necim Laachraoui gibi örgütün bomba yapım uzmanları da bulunuyor.

Sutton, Halit Zerkani adındaki imamın bu kişiler için adeta bir baba figürü olduğunu, hatta Noel Baba olarak bilindiğini söylüyor.

Son on yılda Afganistan’da savaşmış eski El Kaide militanları, Suriye’deki iç savaşın burayı cihatçı savaşçılar için adeta bir toplanma noktası haline getirmesiyle bilgi ve deneyimlerini kurulma aşamasındaki Avrupa’daki terör hücrelerine devrettiler.

Raporda, savaş deneyiminin önemine dikkat çekilirken, Avrupa’da IŞİD’le bağlantılı terör saldırılarının çoğunun Suriye’den gelen Avrupa vatandaşı teröristlerce yapıldığının altı çiziliyor. Ve bu kişiler, genelde istihbarat kurumlarının radarına takılmıyor.

Sutton, " Bu kişiler genelde geçmişte güvenlik birimleriyle sorunu olmamış bireyler. Dolayısıyla, iki örgütün doğrudan bağlantısı olmamasına rağmen, deneyimli üyeler, polisle sadece küçük suçlar nedeniyle başı derde girmiş kişileri örgüte katıyor" diye konuşuyor.

Raporu hazırlayan uzmanlar, hapishanelerde radikalleşmenin önüne geçmek için çaba harcamanın yanı sıra, küçük suçlardan dolayı hapse girenlerin terörün içine çekilmesini önlemek için daha iyi yöntemler geliştirilmesi gerektiğini savunuyor.

4.10.2016 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR