Çocuk işçiyi bileğinden eden işveren diyetten kaçıyor

Çocuk işçinin bileği kopmuş işverenin umurunda mı? Bu vicdansızlık Gaziantep’te yaşanıyor!

Çocuk işçiyi bileğinden eden işveren diyetten kaçıyor

 

ÖZEL HABER/MURAT GÜREŞ-Fabrikasında sigortasız çalıştırdığı çocuk işçinin hayatını karartan ve gece vardiyasında elinin bileğinden kopmasında yüzde 90 kusurlu bulunan işveren, mahkemenin hükmettiği maddi-manevi tazminatı ödememek için şirketini kapatarak mal varlığını başlarına devretti. Tazminatı, protez yaptırmak için kullanacak işçi mağdur…

 DAVA 5 YIL SÜRDÜ

Gaziantep’in Burç kasabasında  faaliyet gösteren Mehmet Sarı’ya ait  BURÇ Plastik Fabrikası’nda sigortasız olarak çalıştırılan 16 yaşındaki Mustafa Sablak, 15 Mayıs 2015 günü gece vardiyasında kolunu makinaya kaptırdı. Hastaneye kaldırılan çocuk işçinin sol eli bileğinden koptu ve uzun süre tedavi görmek zorunda kaldı.

ÇOCUK İŞÇİNİN HAYATI KARARDI

Uzvunu kaybettiği için hayatı zora giren, yaşam kalitesi düşen ve iş yapması imkânsız hale gelen işçi  Mustafa Sablak, mağduriyetinin giderilmesi için Gaziantep 2. İş Mahkemesi’nde avukatları aracılığı ile  işvereni  Mehmet Sarı’ya maddi ve manevi tazminat davası açtı.

İŞVEREN YÜZDE 90 KUSURLU BULUNDU

3 Eylül 2015’te başlayan dava yaklaşık beş yıl sonra 6 Şubat 2020 yılında karar bağlandı.

Bilirkişi raporlarını ve diğer delilleri inceleyen Gaziantep 2. İş Mahkemesi, kazanın meydana geldiği tarihte sigortasız çalıştırılan çocuk işçi Mustafa Sablak’a gerekli eğitimin verilmediğini, SGK’ye iş kazası bildiriminin yapılmadığını, iş sağlığı ve güvenliği sertifikasının olmadığını, iş güvenliği talimatının bulunmadığını, iş yerinde kişisel koruyucu ekipman bulundurulmadığını, işe giriş periyodik muayene formunun tanzim edilmediğini tespit etti.

259 BİN LİRA TAZMİNATA HÜKMEDİLDİ

Mahkeme yaptığı son değerlendirmede işveren Burç Plastik firmasının dolayısı ile yüzde 90 kusurlu olduğuna, kazada  bileği koptuğu için mağdur olan  işçi Mustafa Sablak’a, 50 bin lira manevi, 209 bin 758 lira manevi tazminat ödemesine karar verdi.

MAL VARLIĞINI BAŞKALARINA AKTARDI

Ancak, Sablak’ın avukatları, mahkeme devam ederken davayı kaybedeceğini anlayan Burç Plastik firmasının sahibi işverenin, bu tazminatı ödememek için firmayı kapattığını, mal varlığını da  yakınlarının üzerine aktardığını ve bu nedenle mahkeme kararının uygulanamadığı belirtiyorlar.

PROTEZ YAPTIRACAK

Bileği kopan ve sakat kalan işçinin protez yaptırarak hayatına devam edebilmesi için mahkemenin belirlediği tazminatı alması gerektiğine işaret eden avukatlar ortada büyük bir haksızlık yaşandığına ve hukuki olarak bir şey yapılamadığına işaret ediyorlar…

 

12.06.2021 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR