ÇİNGENE KIZI AMERİKA YOLCUSU

Çingene Mozaiği’nin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 12 parçasının yüksek kalite replikaları düzenlenen törenle Bowling Green Eyalet Üniversitesi Wolfe Sanat Merkezi’ne gönderildi.

ÇİNGENE KIZI AMERİKA YOLCUSU

Amerika Birleşik Devletleri’nden Gaziantep’e getirilen Çingene Mozaiği’nin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 12 parçasının yüksek kalite replikaları düzenlenen törenle Bowling Green Eyalet Üniversitesi Wolfe Sanat Merkezi’ne gönderildi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, törende yaptığı konuşmada Gazi şehirden kaçırılan bütün eserlerin geri dönmesi için çabaların devam edeceğini, bunun için tüm güçle çalışmaya devam edeceklerini aktardı.

 AMERİKA'DAN GETİRİLMİŞTİ

Amerika Birleşik Devletleri Ohio Eyaleti’ndeki Bowling Green Eyalet Üniversitesi’nde yer alan “Çingene Kızı” Mozaiği’nin bulunduğu panonun 12 parçasının 2018 yılında ana vatanı Gaziantep’e getirildikten sonra teklif edilen eserlerin replikalarının yapımı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nce tamamlandı. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı’na bağlı Jale Tekinalp Yücel Kültür ve Sanat Merkezi ekibi tarafından Zeugma Mozaik Müzesi Müdürlüğü ile Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü katkılarıyla Fırat Nehri kıyısından toplanan ve dönemini yansıtan taşlarla orijinallerine en yakın halde oluşturulan çalışmalar, Zeugma Mozaik Müzesi önünde yapılan uğurlama töreni ile sergilenmek üzere Bowling Green Eyalet Üniversitesi Wolfe Sanat Merkezi’ne gönderildi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, törende yaptığı konuşmada Gaziantepli sanatçıların bu eserleri oluşturduğu için büyük bir onur duyduğunu ifade ederek, “Buradan giden bütün eserlerin geri dönmesi için çabamız bitmeyecek, bütün eserler gelene kadar yoğunluğumuzla çalışamaya devam edeceğiz” dedi.

 ÇALIŞMA, İKİ ÜLKE ARASINDA KÜLTÜR VARLIĞI KAÇAKÇILIĞIYLA MÜCADELE AÇISINDAN KAMUOYU OLUŞTURACAK

Gaziantep’te bulunan ve Dünya Miras Geçici Listesi’ndeki tarihte Helenistik ve Roma Dönemi dünyasının doğu sınırının en önemli şehirlerinden biri olan Zeugma Antik Kenti’nin içinde bulunan Menad Villa’sının taban mozaiklerinin bir parçası olan Çingene Kızı Mozaiği’nin 12 parçasının iadesi ve replikalarının Bowling Green Eyalet Üniversitesi gönderilmesi, Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele alanındaki işbirliğinin artırılması konusunda büyük bir kamuoyu farkındalığı oluşturması hedefleniyor. Ayrıca yapılan bu çalışmaların Türkiye kökenli kültür varlıklarını koruması konusunda, bünyesinde Anadolu kökenli kültür varlığı barındıran Amerika Birleşik Devletleri kurum ve kuruluşlarına da örnek olacağı değerlendiriliyor.

TOPRAKTAN, GÜNEŞTEN GELEN  MEDENİYET

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, uğurlama töreninde yaptığı konuşmada bugün bir tarihe tanıklık edildiğini söyleyerek, “Anadolu coğrafyası büyük bir medeniyettir. Anadolu coğrafyasında insanlık tarihi kadar eski, Hitit, Roma, Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet Dönemi’nin en güzel eserleri vardır. Anadolu coğrafyası açık hava müzesidir. Kültürel miras artık yükselen bir değerdir. Artık altının, petrolün, doğalgazın zenginliğin ölçütü olduğu dönem bitti. Artık ne kadar kültürel mirasın, yetişmiş insan gücün üzerinden zenginliğin olduğu bir dünya düzenine hep birlikte tanıklık oluyoruz. Gaziantep olarak bu büyük medeniyetlerin köprüsüyüz, taşıyıcılarıyız. Tarihin sıfır noktasından, 5 antik kenti, bu güzel eserleri hep beraber dünyaya tanıtmak açısından büyük bir gayret gösteriyoruz. Gaziantep coğrafyasına baktığımızda büyük bir bereketli hilalin ortasındayız. Topraktan, güneşten gelen bu medeniyeti biz de torunlarımıza taşıma için büyük bir gayret gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

TARİHİ ESERLERİMİZİ DÜNYAYA AÇACAĞIZ

Konuşmasının devamında Başkan Fatma Şahin, altyapı belediyeciliğinin bittiğini, sosyal ve kültürel belediyecilik yükselen bir değer olduğunu vurgulayarak, “Sanayimizi yüksek teknolojiye geçirirken, bu eserleri dünyaya açmak için daha çok tesisleşmemiz ve daha çok tanıtım yapma iradesi ile çalışıyoruz. Bir taraftan da Anadolu coğrafyasında yüzyıllardır kaçırılan tarihi eserler var. Buraya ait olan eserlerin tekrar bu topraklara dönmesi, kendi anavatanına kavuşması için büyük bir gayret gösterdik. Siyasi kariyerimde bu coğrafyaya, bu medeniyete ait ne varsa onu tekrar buraya döndürmek için hem sivil toplumla hem bürokratlarımız hem de valimizle çalıştık. Çingene Kızı bizim Mona Lisamızdı ama yalnızdı. 60 yıllık hasretle ailesine kavuşmayı bekliyordu. Biz bu eserin yerini tespit ettik. Bakanlığımız aracılığıyla başvuru yaptık. Üniversite rektörü ve bu konuda destek verenlere teşekkür ediyorum” dedi.

SANAT İNSANLARIMIZLA MEDENİYETİMİZİ NASIL MODERNİZE ETTİĞİMİZİ VE GELECEĞE TAŞIDIĞIMIZI GÖSTEREN BÜYÜK BİR HAZİNEDİR

Başkan Şahin konuşmasında gönderilen replikaların Fırat Nehri’nin taşlarından yapıldığını hatırlatarak, “Mozaik ustalarımızın burada yetişmesi, bu coğrafyada geleceğe taşımamız için önemli bir fırsattı. Ustalarımız yetişti ve bu eserler orijinallerine uygun bir şekilde 2 yılda tamamlandı. Orijinali aratmayacak şekilde yapılan bu eserleri gönderiyoruz. Şu anda arkada büyük bir medeniyeti kültür ve sanat insanlarımızla nasıl modernize ettiğimizi, nasıl yereli evrenselleştirdiğimiz, nasıl geleneği geleceğe taşıdığımızı gösteren büyük bir hazinedir” diye söyledi.

 

 

 

21.08.2021 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR