EKONOMİ

“Bizim ihracatçımız , uçak  hangi ülkeye kalkıyorsa oraya gider”

  Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Fikret Kileci, rekorlarla kapanan Eylül ayı ihracat rakamlarını düzenlediği basın toplantısı ile analiz etti.

Kileci, müteşebbis Gaziantep ruhunun zor dönemlerde kendisini daha fazla gösterdiğini ifade ederek, “Bizim insanımız hangi ülkeye uçak kalkıyorsa, gider malını satar, gelir”

BÖLGE İHRACATINDAKİ ARTIŞ ÇOK NET

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Eylül ayında tüm zamanların en iyi ihracat rakamlarına ulaşıldığına dikkat çeken Kileci, geçen yılın aynı döneminde 804 milyon dolar olan ihracatın yüzde 17 artış ile 898 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

TÜM ZAMANLARIN EN İYİ DÖNEMİ

2 bin 270 firma ile 175 ülkeye ulaşıldığını ve ilk defa 2020 Eylül ayında 98 firmanın ihracat yaptığını söyleyen Kileci, “Bölgemizin ihracatı geçtiğimiz yıl 6 milyar 533 milyon dolar idi. 2020 yılında pandemi başta olmak üzere çeşitli değişkenlere bağlı olarak şu ana kadar yüzde 1.5 düşüşle 6 milyar 438 milyon dolar gibi bir rakama ulaştık. İki ay içinde bu rakamın artıya doğru dönüşeceğini düşünüyorum. Türkiye’nin 71 ülkeye ihracatının düştüğü dönemde bizim bunu artırmış olmamız, en önemli gösterge” dedi.

SANAYİ, TARIM, MADEN ÜÇLÜSÜ LOKOMOTİF

İhracatı; sanayi, tarım ve madencilik sektörlerinin sırtladığına vurgu yapan Kileci, Gaziantep açısından geçen yılın aynı döneminde 660 milyon dolar olan ihracatın, bu sene 762 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti. Bin 644 firma ile 176 ülkeye ihracat yaparken Türkiye’nin en büyük 10 kenti ile yarışıldığını belirten Kileci, “Aylık bazda tüm zamanların en iyi ihracat rakamlarını yakaladık. Aslında Serbest Bölgeleri işin içine katarsak 191 ülkeye ihracat yapıyoruz. 762 milyon dolarlık ihracat ile Türkiye’de; İstanbul, Kocaeli, Bursa, Kocaeli ve İzmir’in ardından 5. sıradayız. Ocak-Eylül arasında 5 milyar 539 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik” diye konuştu.

İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 145

Bölgede ihracatın, ithalatı karşılama oranının yüzde 145 gibi Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğuna değinen Kileci, “Türkiye’de bin 200 kalem üründeki ihracatın sadece yüzde 10’dan fazlasını şehir olarak biz yapıyoruz. Makine, ayakkabı, gıda üretiminde çok iyi yerlerdeyiz. İthalata dayalı olmayan ve çok çeşitlilik gösteren firmalarımız olduğu için ithalatı karşılama oranımız çok yüksek. Ancak biz bununla yetinmeyip dijitalleşme sınırları aşarak yeni dünyaya ayak uydurmak için iki yıldır farklı faaliyetler gösteriyoruz. Firmalarımızı sanal ticaret dünyasına adapte etmek gibi bir görevimiz var. Bu kapsamda iki yılda 300 e-ticaret ve dış ticaret uzmanı yetiştirdik. Bu konuda doğru geri dönüşler alıyoruz. Akredite olmuş ödeme sistemleri ve farklı ülkelere kurulacak lojistik depoları geliştikçe, e-ticaretteki payımızın birkaç yıl içinde artacağını düşünüyorum.

“KÖRFEZ SAVAŞINDAN BÜYÜK DERSLER ÇIKARDIK”

Suudi Arabistan’ın, Türk mallarına ambargo koyması ile ilgili gelişmeyi de değerlendiren Kileci, sözlerine şöyle devam etti:

“Suudi Arabistan ile olan uzun süreden bu yana devam eden ancak son yıllarda su yüzüne çıkan bir sorun. Bu diplomatik mesele ve en tepede çözülür. Bizim burada yapmamız gereken şey pazar ve ürün araştırması yaparak kaybımızı telafi etmektir. Suudi Arabistan’ın en sağlıklı tedarikçisi biziz. Ayrıca oradan aldıklarımızı da işin içine katarsak, onlar bu işten bizden daha fazla zarar görerek çıkar. Son dönemlerde Ortadoğu pazarında güç kaybettim ama hangi ülkede, ne satabiliriz diye sürekli araştırma halindeyiz. Tek kelime yabancı dil bilmeyen Gaziantepli ihracatçılarımız var. Dünyanın neresine uçak kalkıyorsa gidip mallarını satıp geliyorlar. Biz daha önce de zor dönemler yaşadık. Büyük bir Körfez Savaşı ve Irak deneyimimiz oldu. Bunun da üstesinden geliriz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu