Bizdeki yerel medyanın temel sorunu 'fırlamalık'

Bir devrin sonu: ABD’de dijital aboneliğe geçmeyen ulusal gazete kalmadı. Dijital çöplüğe dönüşmeden en azından yerel medyanın varlığını sürdürebilmesi için yeni adımlar atmak gerekiyor.

Bizdeki yerel medyanın temel sorunu 'fırlamalık'

 

Gaziantep'te, halen geleneksel olarak devam eden kağıda basılı yerel gazetecilik üzerinden yerel medyayı değerlendiren ve bunu yaparken bazı standarları göremeyen bir anlayış hakim. 

Özellikle pandemi ile ortaya çıkan ve gazetecileri evlerinden çalışmaya mecbur bırakan süreçte gazeteler tasarlandıktan sonra baskıya gönderilmeden okurlar ile ve sosyal medya mecraları ile paylaşılmaya başlandı. 

Ancak 'gazetecilikleri' sorgulanmaya muhtaç bazı kesimler bu durumu da istismar ederek, zaten halihazırda var olmayan gazetelerini fırsattan istifade 'günlük yayın' olarak ilan ettiler.. Amaç, günlük gazetelerin aldıüğı ilan ve abone bedeli üzerinden tahsilat yapmak idi. 

Gaziantep'teki reklam veren ve yayınlara abone olan kurumların meseleye sadece kağıda basılan gazetenin cismi üzerinden bakması ve meseleyi bu şekilde değelendirmesi bazı haksızlıklara neden olmuyor değil.

Hayatında tek bir haber yazmamış, yerel sorunları yöneticilere yağcılık yaparak göstermemek için gizlemeyi görevi saymış, para odaklı iş yapan, adı şantajla-tehdit ile anılan, bir site açayım nasıl olsa bir kaç kuruş veren var diye yukarıda söylediğim gibi yerel medyayı elektronik çöplüğüne dönüştüren, açtıkları sitelere bazı basit yazılımlarla  trafiği fazla olan sitelerden sahte ziyaretçi çekerek Alexa verilerine çok düşük gösteren fırlama anlayışlara prim veren bu sermaye ve güç merkezlerinin dünyaya şöyle bir bakmaları gerekiyor.

O nedenle bu hafta JOURNO'da yer alan bu yazıyı paylaşmanın gerekli olduğunu düşünüyorum:

Bir devrin sonu: ABD’de dijital aboneliğe geçmeyen ulusal gazete kalmadı

Dijitalde tamamen ücretsiz yayımlanan ABD merkezli son ulusal gazete olan USA Today de bu aydan itibaren özel haberlerini ödeme duvarının arkasına geçirmeye başladı. Böylece bu ülkede, tamamen reklam gelirine odaklanan büyük bir gazete kalmadı.

Wall Street Journal (WSJ) 1996’dan, New York Times (NYT) 2011’den, Washington Post (WP) ise 2013’ten beri içeriklerini dijital abonelere ücretli olarak sunuyor. ABD’de dijital içerikleri tamamen ücretsiz tek ulusal gazete olan USA Today de 7 Temmuz’da ödeme duvarı uygulamasını başlattı.

WSJ yıllardır “sert” bir ödeme duvarı ile dijitalde abone olmayan okurlara içeriklerini tamamen kapatıyor. NYT ve WP, abone olmayanların her ay belirli sayıda içeriği ücretsiz tüketmesine izin veriyor ve daha fazlası için abonelik talep ediyor. Ayda 90 milyon tekil ziyaretçiye sahip USA Today ise sadece belirli içerikleri için dijital abonelik talep etmeye dayanan “freemium” modeliyle ilk ödeme duvarını ördü.

‘Bu, büyük bir değişim’

Dünyanın en büyük medya holdinglerinden Gannett’a ait gazetenin yayıncısı Maribel Perez Wadsworth ve yayın yönetmeni Nicole Carroll kararla ilgili şu açıklamayı yaptı:

  • USA Today’in içeriklerinin çoğu ücretsiz kalmaya devam edecek. Ancak her gün “sadece aboneler için” diye işaretlenmiş bir dizi haber de göreceksiniz. Bunlar özel araştırmalar, detaylı görsel açıklayıcılar, zihin kışkırtıcı haberler ve sizi içine çeken hikâye anlatıcılığı olacak.
  • Bu, büyük bir değişim. Dijital haberciliğimiz hep ücretsizdi. Fakat USA Today’in temelinde cesaret vardır. Aboneliğiniz, ücret ödemeye değer nitelikli gazeteciliğe yaptığınız bir yatırım anlamına gelecek. Toplumumuzu ve ulusumuzu güçlendiren gazeteciliğe bir yatırım…
  • Kısacası, demokrasinin ortaklarıyız. Güçlülerden hep beraber hesap sormalıyız. Bizim kadar talihli olmayanlara, bir kenara itilenlere hep beraber sahip çıkmalıyız. Hayatlarımızı kolaylaştıran, güzelleştiren çözümler için birbirimize omuz vermeliyiz. Kendimizinkinden farklı görüşleri anladığımızda, kendi sosyal medya balonlarımızın dışındaki insanlarla buluşup onları dinlediğimizde hep beraber büyüyeceğiz. ABD’nin çoğulcu ve zengin hikâyesini her gün anlatmaktan gurur duyuyoruz. Bu önemli çabamızda bizi desteklediğiniz için teşekkürler.

Washington Post ile aynı fiyat

USA Today’in dijital abonelik fiyatı; ilk üç ay için 4,99, sonrasında 9,99 dolar olarak açıklandı. Bu, USA Today’e göre çok daha nitelikli gazetecilik örnekleri sunan WP’nin indirimsiz fiyatıyla aynı.

USA Today, özellikle otellere toplu satışlar yoluyla yıllardır kâğıtta en yüksek tiraj sahip ABD gazetesi olsa da, son dönemde ve özellikle COVID-19 salgının etkisiyle tiraj ve reklam gelirleri hızla düşmüştü.

Nieman Lab’den Joshua Benton ise USA Today’in farklı fiyatları test edeceğini belirtirken gazetenin internet sitesinde diğer büyük yayınlara kıyasla çok daha “agresif” reklamlar olduğunu hatırlattı. Benton’a göre bugün itibarıyla bu gazetenin dijital abonelik modeli başarıya ulaşabilecek gibi görünmüyor. Ancak USA Today, Gannett bünyesindeki yüzlerce yerel gazetenin haberlerini yayımlama avantajını da kullanarak gelecekte fark yaratabilir.

18.07.2021 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR