Ankara’da Polen Alerjisi Riskleri Artıyor!

“Ankara Alerjik Polen Bülteni” internet sayfası üzerinden elde edilen veriler, kamuoyuyla paylaşılmaktadır.
Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nur Münevver Pınar, polenlerin neden olduğu alerjik hastalıkların, küresel iklim değişikliği ile günümüzdeki önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını vurguladı. Türkiye’de polen alerjisi görülen kişi sayısının yüzde 30 seviyelerinde olduğuna dikkati çeken Pınar, küresel ısınmanın etkisiyle polen mevsimlerinin hem erken başladığını hem de uzadığını belirtti.
Pınar, Türkiye flora çeşitliliğinde yer alan 12 binden fazla bitki türünün yaklaşık yüzde 20’sinin alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini ifade etti. Özellikle gösterişli çiçeklere sahip bitkiler yerine, huş ve meşe gibi ağaçların yüksek polen yayılımlarından sorumlu olduğunu söyleyen Pınar, “Meşe ağaçları bir anda atmosfere 300 milyar polen salabiliyor. Bu polenler rüzgarla kilometrelerce taşınabiliyor ve kimi zaman kıtalar arası yolculuk bile gerçekleştirebiliyor” şeklinde konuştu.
2021 yılında Ankara Üniversitesi ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde başlatılan düzenli polen ölçümleri, Ankara Alerjik Polen Bülteni aracılığıyla üç günlük periyotlarla yayımlanmaktadır. Bu çalışmaların ana amacı, alerji ve astım hastalarının tedavilerine yardımcı olmak ve yaşam standartlarını artırmaktır.
Prof. Dr. Pınar, “Şu an atmosferde polenlerle dolu bir durum söz konusu. Bu, alerjik hastalar için son derece tehlikeli bir ortam oluşturuyor. Özellikle yağmur sonrası polenlerin parçalanarak alerjen salınımını artırdığı dikkate alınmalıdır” ifadelerini kullandı.
Ankara Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Aydan Acar Şahin, polen ölçümlerinde dakikada 10 litre hava çekebilen ve insan nefesini taklit eden özel cihazlar (polen tuzakları) kullanıldığını belirtti. Bu cihazlar sayesinde hangi bitkilerin ve ağaçların polen yaydığı günlük olarak tespit edilip halka duyurulmaktadır.
Şahin, “Alerjik bireyler, hava durumu takibi yapar gibi Ankara Alerjik Polen Bülteni’ni takip ederek, hangi günlerde riskin arttığını öğrenebilir ve dışarı çıkış planlarını buna göre ayarlayabilirler” dedi.