137 MİLYON LİRAYA TADİLAT İHALESİ OLUR MU?

Gaziantep Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü’nün bina güçlendirme, onarım ve tadilat ihalesi 21 Ağustos 2023 tarihinde yapıldı. Yaklaşık maliyeti 138 milyon lira olarak belirlenen ihaleye üç firma katıldı. İhaleyi 137 milyon lira teklif ile sonuçlandı...

137 MİLYON LİRAYA TADİLAT İHALESİ OLUR MU?

Gaziantep Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü’nün bina güçlendirme, onarım ve tadilat ihalesi 21 Ağustos 2023 tarihinde yapıldı. Yaklaşık maliyeti 138 milyon lira olarak belirlenen ihaleye üç firma katıldı. 21-B maddesine göre  pazarlık usulü ile yapılan ihaleyi maliyetten sadece 1 milyon lira indiren Ankara Merkezli Nurcivan İnşaat 137 milyon liraya aldı.

TADİLAT, BİNA MALİYETİNİN YÜZDE 40'INI GEÇMEMELİ

Ancak yönetmelikler, temayüller ve uzman görüşleri tadilat yapılacak yerdeki maliyetinin, bina inşaat maliyetinin yüzde 40’nı geçmesi durumunda ‘yıkım kararı’ alınması gerektiğine işaret ediyor. Bu durumda yıkılarak yeniden yapılması gereken Tapu Kadastro binasının güçlendirme, onarım ve tadilata 137 milyon lira harcanacak olması ihale ile ilgili şüpheler uyandırıyor.

RAKAMLAR ORTADA

4 bin 193 metrekare tapu alanına sahip olan bina için 2023 yılı itibariyle inşaat birim fiyatı 17 ile 20 bin TL olarak hesaplanırsa tadilat ve güçlendirme yapmak yerine yeni bir Tapu Müdürlüğü yapmanın maliyeti 80-84 milyon lira olarak karşımıza çıkıyor.Bir başka hesap ile eğer yönetmelikte olduğu gibi yıkım kararı alınmadığına göre binanın yüzde 40’ında tadilat yapılıyor ve bunun için 137 milyon lira ödeniyorsa, yüzde 100’ünün tadilatı için ortaya çıkan para neredeyse 350 milyon lirayı buluyor. Bu hali ile Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü binası kentin en pahalı yapısı olarak karşımıza çıkıyor! 350 milyon TL’ye Gaziantep’te arazisi ile birlikte  en az 15 adet lüks  villa almak mümkün.

İŞLEM HACMİNDE ŞAMPİYON

İşlem hacmi bakımından Türkiye’nin en yoğun müdürlüklerinden birisi olan Gaziantep Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü bakım, onarım ve güçlendirme ihalesinin 1 yılda bitecek olması ise bir başka sorun. Her gün yüzlerce vatandaşın girip çıktığı binada aynı ayda devam eden çalışmalarda geçtiğimiz günlerde bir duvarın çökmesi ile yaşanan büyük panik bunun en somut örneği olarak önümüzde duruyor.

İHALEYİ ALAN ŞİRKETİ: NURCİVAN

İhale alan Nurcivan Yapı Proje Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketi ise Ticaret Sicil kayıtlarına göre  2015 yılında Ankara’da şube olarak tescilleniyor.1 Ekim’de merkezini Ankara’ya taşıyor. 12 Ekim’de ise Mavi Ay Otelcilik Seyahat İnşaat Tic. A.Ş.’yi devralıyor.  24 Mayıs 2022 tarihinde sermayesini artırarak 1 milyon 850 bin liraya çıkarıyor. Bu tarihten sadece 14 gün sonra ise ortaklardan Ceyhun Temüroğlu tüm hisselerini Mesut Ay’a devrediyor. Şirket bu tarihten bir sene sonra herhangi bir sermaye arttırımına gitmeden 137 milyon liraya 3 istekli arasından sıyrılarak Gaziantep Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü güçlendirme, onarım ve tadilat ihalesini alıyor.

 

 

 

20.11.2023 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR