Suriye’deki çatışmalar: Barış umudu sarsıldı mı?

Gaziantep’te Suriyeli göçmenlerin evlerine güvenli bir şekilde dönme umutları, geçen perşembe günü Tarsus ve Lazkiye’de patlak veren olayların ardından sorgulanmaya başlandı. Bu durum, Suriyeliler ve Gaziantepli vatandaşlar arasında tartışmalara neden oldu.
Suriye Devlet Başkanlığı, ülkenin kıyı bölgelerinde, özellikle Lazkiye ve Tartus’ta süregelen çatışmalarla ilgili bağımsız bir ulusal soruşturma komitesi kurulduğunu açıkladı.
Perşembe günü başlayan çatışmalar, Suriye güvenlik güçleri ile devrik lider Beşar Esad’a bağlı unsurlar arasında devam ediyor. Suriye Devlet Başkanlığı, çatışmalarda binden fazla kişinin yaşamını yitirdiğini belirtip, bu olaylarla ilgili gerçeklerin araştırılması için bir ulusal komite oluşturulduğunu duyurdu. Açıklamada, “Yüksek ulusal çıkarların gereklilikleri doğrultusunda iç barışın sağlanması ve gerçeğin ortaya çıkarılması taahhüdüyle Devlet Başkanı, 6 Mart’tan bu yana Suriye kıyılarında meydana gelen olaylarla ilgili gerçekleri araştırmak ve bulmak üzere yargıçlardan oluşan bağımsız bir ulusal komite kurulmasına karar vermiştir” ifadeleri yer aldı.
Ayrıca, bu komitenin en geç 30 gün içinde Başkanlığa rapor sunması gerektiği vurgulandı. Komitenin görevleri arasında olaylara neden olan koşul ve durumu araştırmak, sivillere yönelik ihlalleri tespit etmek ve sorumluları belirlemek ile kamu kurumları ve güvenlik personeline yönelik saldırıları incelemek bulunuyor. Tüm devlet kurumlarının, komite ile iş birliği sağlaması gerektiği belirtildi; komiteye, uygun gördüğü kişi ve kurumlardan yardım alma yetkisi tanındığı ifade edildi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise yaptığı açıklamada, Lazkiye ve Tartus’ta devam eden çatışmalarda 745 sivil, 125 güvenlik gücünün yaşamını yitirdiğini ve 148 Esad unsurunun etkisiz hale getirildiğini bildirdi.