EKONOMİ

Gaziantep, Suriye Yeniden Yapılanmasında Kilit Rol Oynayacak

Suriye’deki iç savaşın ardından muhalif grupların Esad rejimini devirerek başlattığı yeniden yapılanma süreci, Gaziantep’in stratejik bir merkez haline gelmesini sağlıyor. Savaş nedeniyle ciddi maddi ve manevi kayıplar yaşayan ve 500 binin üzerinde mülteci barındıran Gaziantep, Suriye’nin yeniden inşa sürecinde önemli bir ekonomik pay alması bekleniyor.

Esad rejiminin düşmesiyle birlikte Suriye’de başlayan yeniden yapılandırma sürecinde, Türk firmalarının kritik bir rol oynaması öngörülüyor. Bu süreçte Gaziantep merkezli firmaların, ekonomik faaliyetlerde en büyük etkisi olması bekleniyor.

Gaziantep, Ortadoğu’nun Kilit Noktası

Ortadoğu’nun öne çıkan ekonomik ve gıda merkezi olan Gaziantep, Suriye’nin yeniden yapılandırılmasında büyük katkıda bulunacak. Şehir, gıda ürünleri, çimento ve demir gibi geniş bir malzeme yelpazesi sunarak, ekonomik büyümeye önemli bir etki sağlayacak. Kilis Polateli Şahinbey Organize Sanayi Bölgesi’nin de bu yeniden yapılanma sürecinde önemli bir rol oynaması planlanıyor.

Olayların Seyri

Suriye’deki muhalif gruplar tarafından gerçekleştirilen Yıldırım Harekatı, 12 gün sürerek başkent Şam’ın kontrol altına alınması ve Beşar Esad’ın devrilmesiyle sonuçlandı. Esad ve ailesi, Rusya’ya sığınarak ülkeden ayrılmak zorunda kaldı. Esad ailesi, Suriye’de 50 yılı aşkın bir süre iktidarda bulunmaktaydı. Muhalif güçler, büyük şehirleri hızlı bir şekilde ele geçirerek, neredeyse hiç dirençle karşılaşmadan Şam’a girdi.

İç savaş, Suriye ordusunu büyük ölçüde zayıflatmış durumda. Yarısı aşkın insan kaybına ve ülkenin ekonomik, altyapısal ve sanayi kapasitesinde büyük hasara yol açan bu çatışma, ordunun gücünü aşındırmış durumda. Uzmanlara göre, savaşın başlarındaki kayıplar, firarlar ve asker kaçakları nedeniyle Suriye ordusu, başlangıçtaki 300 bin personel sayısının yaklaşık yarısını kaybetmiştir. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) raporlarına göre, ordunun muhaliflerin 27 Kasım’daki saldırısına karşı hazırlıksız yakalanması, ciddi bir direniş göstermekte zorlanmasına yol açmıştır. Birçok askeri mevzi, çatışmalar başlamadan önce boşaltılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu