Rusya’dan Kanserle Mücadelede Yenilikçi Aşı Geliyor!

Rusya’nın uzun süredir devam eden kanser aşı çalışmaları sonuç vermeye hazırlanıyor. Devlet haber ajansı TASS’a göre, kanser hücrelerinin büyümesini ve olası metastazları engellemeyi hedefleyen aşı çalışmalarında sona yaklaşıldı. Rus hükümeti, aşıyı kamu kullanımına sunma planlarını açıkladı; detaylar ise merakla bekleniyor.
Putin’in İddiası Gerçekleşiyor: Kanser Aşısı Yolda!
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2024 yılında kanserle mücadelede yeni bir dönem başlayacağını duyurdu. Putin, “Yeni nesil kanser aşıları ve immünomodülatör ilaçların geliştirilmesine çok yaklaştık” şeklinde bir açıklamada bulundu. Şu anda geliştirilme sürecinin tamamlandığı ve aşının kamuya ücretsiz olarak sunulacağı bildiriliyor.
Yenilikçi Yaklaşım: mRNA Tabanlı Kanser Aşısı
Rusya Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Radyoloji Tıbbi Araştırma Merkezi Genel Müdürü Andrey Kaprin, Radio Rossiya ile gerçekleştirdiği röportajda, geliştirilen kanser aşısının mRNA tabanlı olduğunu ve tüm hastalara ücretsiz olarak dağıtılacağını ifade etti. Bu yenilikçi yaklaşım, kanserle mücadelede çığır açabilir.
Çıkış Tarihi Açıklandı
Rus bilim insanları ve sağlık yetkilileri, birkaç araştırma merkezi iş birliğiyle geliştirilen aşının 2025 yılı başlarında kamuya sunulmasını planladıklarını duyurdu.
Bilimsel İlerleme: Tümör Büyümesini Engelleme Başarıları
Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi Müdürü Alexander Gintsburg, aşının klinik öncesi denemelerin tümör büyümesini ve metastazları başarıyla baskıladığını gösterdiğini açıkladı.
Putin’in Güvencesi
Bu yılın başında, Putin kanserle mücadelede önemli bir ilerlemenin kaydedildiğini vurguladı ve “Yakında kanser aşılarını ve yeni nesil immünomodülatör ilaçları halkın kullanımına sunacağız” şeklinde konuştu.
Global Yarış: BioNTech de Kanser Aşısı Denemelerine Başladı
Almanya merkezli BioNTech şirketi, CEO Prof. Dr. Uğur Şahin liderliğinde kanser aşısı çalışmalarında önemli aşamalar kaydediyor. BNT116 adı verilen dünyanın ilk akciğer kanser aşısının ilk aşama klinik denemeleri, Türkiye de dahil olmak üzere toplam 7 ülkede başladı.