PİTBULL DEHŞETİ YASAKLI IRKLARI AKLA GETİRDİ: BU KÖPEKLERİ BESLEMEK YASAK

Gaziantep’te beslenmesi  ve bakılması yasak olan Pitbull cinsi 2 köpeğin küçük bir kıza saldırması ile tehlike arz eden köpeklerin hangilerinin olduğu, bu konudaki yaptırımların neler olduğu  konusu gündeme yeniden geldi. Konuyu sizler için araştırdık.

PİTBULL DEHŞETİ YASAKLI IRKLARI AKLA GETİRDİ: BU KÖPEKLERİ BESLEMEK YASAK

TEHLİKE ARZ EDEN KÖPEK IRKLARI HANGİLERİ?

7332 sayılı "Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" 14/07/2021 tarihli ve 31541 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Kanunda yer alan tehlike arz eden, yasaklı ırklar; Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier, American Bully olarak belirlendi

5199 sayılı kanun gereği bu köpekleri üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaklandı.

YASANIN GETİRDİĞİ TEDBİRLER ve YAPTIRIMLAR

Konuyla ilgili olarak yurthaberler'e bir açıklama yapan Tarım ve Orman İl  Müdürü Mehmet Karayılan önemli bilgiler verdi

14.07.2021 tarihinden itibaren bu köpek ırklarından birisini elinde bulunduranların, 14.01.2022 tarihine kadar hayvanlarına mikroçip uygulatarak ve kısırlaştıracağına dikkat çeken Karayılan,

"İşlem sadece bununla kalmayacak. Veteriner Hekimler tarafından rapor düzenlenerek PETVET sistemine kaydedilecektir. Tehlike arz eden ırklardan köpeğin kısırlaştırıldığı ve çiplendirildiğine dair belge ile birlikte Bakanlığımıza başvurarak veri tabanına kayıt ettireceklerdir. Kısırlaştırma kayıt işlemini yaptıranlar hakkında 5199 sayılı Kanunda öngörülen idari yaptırım hükümleri uygulanmayacaktır" dedi.

Karayılan açıklamasına şu şekilde devam etti:

Kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanlar,

Kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamaz,

Halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklarına sokulamaz.

1-Mevzuat hükümlerine aykırı hareket edenlere, 11 bin Türk Lirası idari para cezası verilecektir.

2-Belirtilen yasaklara aykırılığın tekrarı halinde, idarî para cezası verilecek ve hayvanlara el konulacak ve hayvan, konulabileceği bakımevi bulunan en yakın belediye tarafından hayvan bakımevine götürülecektir.

3-Söz konusu hayvanların sahibi olanlar, hayvanlarını en yakın bakımevine bırakabilirler. Bu hayvanların sokağa terki halinde 30 bin Türk Lirası idarî para cezası verilecektir.

4-Yerel yönetimler tarafından kurulan hayvan bakımevleri, bu madde uyarınca teslim edilen hayvanları kabul etmek zorundadır.

Çevrenizde yukarıda anılan ırklarda hayvan besleyenlere tanık olduğunu taktirde Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün  530 843 5252 nolu whatsapp öneri, şikayet ve ihbar hattına, anteptarimil isimli sosyal medya hesaplarımıza, Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğüne bildirilmesi büyük önem taşıyor. " 

 

 

 

 

23.12.2021 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR