O PAYLAŞIMA VE FATMA ŞAHİN'E SUÇ DUYURUSU

Av. Erdem Gökpınar; yoğun kar yağışının bilinmesine rağmen önlem alınmadığı, müdahalede geç kalındığı ve vatandaşı küçümseyen ifadeler kullanıldığı gerekçesi ile suç duyurusunda bulunda..

O PAYLAŞIMA VE FATMA ŞAHİN'E SUÇ DUYURUSU

Gaziantep Barosu Yönetim Kurulu üyesi ve CHP İl Hukuk Komisyonu Başkanı Av. Erdem Gökpınar, halkı mağdur eden kar yağışı esnasında Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e görevini yerine getirmediği; halkı suçlayan sosyal medya paylaşımı ile gündem olan  Kültür ve Turizm Başkanı Hakan Tanrıöver’e de vatandaşı küçümseyici tutumu ve sorumluluktan kaçtığı, vazifesini ifa etmediği iddiaları ile suç duyurunda bulundu.

 Av. Erdem Gökpınar, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’na ‘müşteki' sıfatı ile verdiği dilekçesinde, şu gerekçelere yer verdi:

“Gaziantep ilinde 18.01.2022 tarihinde meydana gelen kısa süreli kar yağışı nedeniyle, tüm şehir yaşanamaz hale gelmiş, yollar kapanmış, akşam iş çıkışı eve gitmek için yollara çıkanlar, şehirler arası yollar ve ilçelerde günlerce insanlar mahsur kalmıştır. Kar yağışı günler öncesinden bilinmesine rağmen görevli belediyeler tarafından; ana arter ve sokakları açık tutmak için herhangi bir önlem alınmamış, kar yağan saatlerde ise herhangi bir yardımda bulunulmamıştır. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Daire Başkanı Hakan Tanrıöver tarafından twitter da yapılan bir paylaşımda ise; yollarda mahsur kalan vatandaşlar suçlanmış, yolları açık tutma görevi olan belediye ve kamu kurumlarının ise görevlerini yapmamalarına, vatandaşın tutum ve davranışlarının sebep olduğu yönünde açıklama yapılmıştır.

“KANUN ALINCAK ÖNLEMLER VE SORUMLULARI TEK TEK SAYMIŞ”

Belediye Kanunu’nun 53. Maddesinde belediyeler; doğal afetlerden korunmak veya bunların zararlarını azaltmak amacıyla beldenin özelliklerini de dikkate alarak gerekli afet ve acil durum plânlarını yapma, ekip ve donanımı hazırlamakla görevli olduğu belirtilmiştir. Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 18. Maddesinde Büyükşehir belediye başkanının Belediye teşkilatının en üst amiri olarak belediye teşkilâtını sevk ve idare etmek, beldenin ve belediyenin hak ve menfaatlerini korumak ile görevli olduğu belirtilmiştir. Yine Büyükşehir Kanunu’nun 7. Maddesinde ise İl düzeyinde yapılan plânlara uygun olarak, doğal afetlerle ilgili plânlamaları ve diğer hazırlıkları büyükşehir ölçeğinde yapmak; gerektiğinde diğer afet bölgelerine araç, gereç ve malzeme desteği vermek; itfaiye ve acil yardım hizmetlerini yürütme görevinin Büyükşehir Belediyesinde olduğu açıkça belirtilmiştir. Yine 3203 sayılı “Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun”, 5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Ve “Afet Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği”nde afet sırasında ve öncesinde alınacak tedbirler ile sorumlular teker teker sayılmıştır. 

KAR YAĞIŞININ BİLİNMESİNE RAĞMEN

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama doğrultusunda; Gaziantep Valiliği tarafından 18.01.2022 tarihinde meydana gelecek kar yağışı sebebi ile eğitime ara verildiği belirtilmiştir. Ve 18.01.2022 tarihinde Meteoroloji’nin ön gördüğü şekilde; öğleden sonra kar yağmaya başlamış, yaklaşık 2 saat içerisinde ise tüm şehir de hayatı durdurmuş, kent içinde trafik adeta felce uğramış, işyerlerinden eve gidemeyen onlarca insan araçlarını bırakıp, yürüyerek yollarına devam etmiştir. Vatandaşların birbirlerine desteği ve mücadelesi sayesinde can ve mal kaybı azaltılmış, ancak bu süre de belediyeler üzerlerine düşen görevleri yerine getirmemişler, şehrin ana arterlerinde dahi iş makinaları öncesinde çalıştırılmamış ve gerekli tuzlama işlemleri yapılmamıştır. Aynı oranda kar Gaziantep ilinden daha az imkanlara sahip birçok ilde yağdığı halde, belediyeler gerekli önlemleri günler öncesinde almakta, Gaziantep ilinde ki gibi trajik bir hal almamaktadır. Günler öncesinde kar yağışı bilindiği halde adeta kent kaderine teslim edilmiştir. Şüpheli Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin ve tarafınızca tespit edilecek şüpheliler başta olmak üzere birçok kamu kurum ve kuruluşunda görevli kişiler bu şekilde görevi ihmal suçunu işlemişlerdir.

HAKAN TANRIÖVER, HALKI KÜÇÜMSEDİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Daire Başkanı Hakan Tanrıöver ise 18.01.2022 tarihinde @mhakantanriover isimli twit hesabından, Gaziantep insanının konuşma şivesini küçümseyici bir dil kullanarak;  yoğun kar yağışı nedeniyle saatlerce yollarda kalan yurttaşlarımızı suçlamış, belediye’nin ve hükümetin her hangi bir sorumluluğu olmadığını belirtmiştir. Ancak daha sonra gelen tepkiler üzerine söz konusu paylaşımını silmiştir. (EK) Şüpheli, “Hakan Tanrıöver ”kar fırtınasında gerekli tedbirleri almayan ve meteorolojik bir hadisenin kontrol altına alınmasında görevini yapmayarak suç işleyen Büyükşehir Belediyesi’nin bir çalışanı olup asıl sorumluluk sahibi kişilerden birisidir. Belediyelerin Kültür ve Turizm Daire Başkanlıkları ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürlükleri’nin asli görevleri arasında; Yangın ve doğal afet gibi durumlarda mağdur olan kişilere yardımcı olmak; Şehrin kültürünü, doğasını, sosyal değerlerini arttırarak hemşeri ve tüm insanlara şehrimizi doğru tanıtma görevi bulunmaktadır. Ancak Şüpheli Hakan Tanrıöver tarafına tevdi edilen görevleri yerine getirmemiş, kar fırtınası sırasında mağdur olan kişilere destek olmak yerine, tepki göstermiştir. Ülkemiz; çok zengin bir kültürel mirasa ve farklılıklara sahiptir. bu farklılıklardan biri de dilin ayrıldığı şiveler ve ağızlardır.  Gaziantep insanının da,  kendine has bir şivesi olup, bu yadırganacak bir şey olmayıp, aksine bir kültürel miras olup övünülecek bir şeydir. Ve bu kültürel mirası tanıtma yüceltme görevi de yine Şüpheli Hakan Tanıröver’in bulunduğu makamın görevleri arasındadır.

Yukarıda belirttiğimiz gerekçeler ile; adı geçen şüpheliler ve başsavcılığınızca tespit edilecek diğer şüphelilerin kimliklerinin belirlenerek, gerekli soruşturmanın yapılmasını talep ederiz"

 

                                                                                             

 

20.01.2022 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR