EKONOMİ

“Gaziantep Fıstığı Hasadı: İşçilik ve Maliyet Sorunları”

Gastronomi alanında dikkat çeken şehirlerden biri olan Gaziantep, sadece lezzetli mutfağıyla değil, aynı zamanda zengin tarım ürünleriyle de öne çıkmaktadır. Bu yıl da Gaziantep’in en kıymetli tarım ürünlerinden biri olan Antep fıstığı, titizlikle hasat edilmeye başlanmıştır. Özellikle baklava yapımında tercih edilen “boz fıstığın” ardından, kavlamalık (kırmızı ben) fıstık türünün hasat süreci de başlamıştır.

Ağustos ayının ortalarında başlayan hasat, Eylül ayı boyunca devam etmektedir. Çiftçiler, tarlalarda ağaçların altına serilen yaygılar üzerinde fıstıkları toplamakta, ardından çeşitli eleklerden geçirerek ayıklamaktadır. Fıstıklar, tane tane ayıklandıktan sonra traktörlerle geniş kurutma alanlarına taşınarak, Gaziantep’in sıcak güneşinde 3 ila 5 gün boyunca kurutulmaktadır.

Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra, fıstıklar başta baklava olmak üzere çeşitli tatlılarda, yemeklerde ve atıştırmalık olarak tüketilmektedir. Tarlada fıstık fiyatları 180 TL’dan işlem görmekteyken, marketlerde bu ürün 550 ile 600 TL arasında alıcı bulmaktadır.

Kurutma işlemi ile ilgili görüşlerini paylaşan Tokdemir Mahallesi Muhtarı Adem Yeşilbağ, fıstığın tarlada 180 TL satıldığını ifade etti. Yeşilbağ, “Baklavalık iç dediğimiz boz fıstık Ağustos’un başında hasat edilmekte. Kavurmalık fıstık ise Eylül ayının ilk haftasında toplanmaya başlıyor ve bu süreç yaklaşık 15-20 gün sürüyor. Fıstıklar öncelikle ağaçlardan toplanıyor, sonra eleme işlemine tabi tutuluyor. İçerisinde boz ve fos fıstıklar ayrıldıktan sonra temizlenip güneşe seriliyor. 3 ila 5 gün süren kurutma sonrasında bu fıstıkları 180 TL’den tüccarlara satıyoruz. Marketlerde ise fiyatlar 400 ila 500 TL arasında değişiyor” dedi.

Fıstığın hasat edilme süresi ile ilgili bilgi veren Yeşilbağ, fıstık ağaçlarının 20 yıl süresince bakım gerektirdiğini ve işçilik maliyetlerinin yüzde 100 artarak 1500 TL olduğunu belirtti. İşçi bulma sıkıntısının da yaşandığını vurgulayan Yeşilbağ, “Bir fıstık ağaçtan 20 yıl sonra ürün verir. Bu aşamada işçi bulmakta zorlanıyoruz. Geçtiğimiz yıl 750 TL olan işçilik fiyatları, bu yıl iki katına çıkarak 1500 TL oldu. Maalesef bu durum, fiyatların düşmesine neden oluyor.” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu