Herkes sustu, Rap #Susamam dedi

Son yıllarda giderek etkisini artıran Rap müzik, dün geceden itibaren "Susamam" adlı 15 dakikalık çalışmasıyla ülkede müzik dünyasını salladı. Youtube üzerinden yayımlanan klibi ise 24 saat içerisinde yaklaşık 5 milyon kişi izledi

Herkes sustu, Rap #Susamam dedi

 

 

Türkiye'de bir dönem Arabesk, peşisıra ise Pop müziği hâkimdi. Hatta Arabesk müziğin birçok ünlü ismi Pop müziğin baskısına daha fazla dayanamayarak, tarzlarını ya Pop müzikle harmanladı ya da direkt Pop müzik safına geçti. 1990'lı ve 2000'li yıllar bu şekilde geçerken, 2020'ye bir adım kala ülkede müzik anlayışı tamamiyle değişti. Artık araştırmalar, ülkede en çok dinlenen şarkıların Rap parçaları olduğu sonucunu ortaya çıkarıyor. Rap müziği ise kimi zaman "Mekanın sahibi" oluyor ve "Bebeleri pistten almaya" zorluyor, kimi zaman ise "Susamam" klibinde olduğu gibi topluma sosyal mesajlardan oluşan bir kokteyl sunuyor.

Son ayların en çok dinlenen radyolarından olan Kafa Radyo'da yayın yapan Pınar İnanç Akar, bugün yaptığı yayında Rap müziğin önlenemez yükselişine dikkat çekti. Radyoculuk sektörü içerisinde 20 yılı da geride bırakan Akar'a göre özellikle 1990'lı yılların müzik kültüründen beslenmiş olan bir kesim ne kadar itiraz edip sevmekte dirense de Rap müziği Türkiye'de büyük bir yükselişte. Ülkenin gençliği Rap müzikte kendisini buluyor ve yine kendisini Rap müzikle ifade etmeyi tercih ediyor. Üstelik yine Pınar İnanç Akar'a göre bir kesim gençlik, Rap müzik dışında hiçbir müziği dinlemiyor.

"Susamam" klibi, ülkedeki Rap müziğin bir miladı olabilir

Kafa Radyo Müzik Direktörü ve Yayıncısı Pınar İnanç Akar, Rap müzikte yer alan "argo" ifadelerin müzikseverlerin bir kesimi tarafından eleştirildiğini kabul ediyor ancak dün gece saatlerinde yayınlanan "Susamam" klibinin bu gerçekliğe de yeni bir kapı açacağına inanıyor. Özellikle sosyal mesaj verirken Susamam adlı klibin anlattıklarının, "Rap müziği hiç sevmeyen ve dinlemeyenlerle Rap müziği beğeni sıralamasında bir numara haline getirenler" arasında bir köprü kuracağını düşünen Pınar İnanç Akar, kliple ilgili olarak kişisel beğenisini de bir jestle tamamlıyor: Canlı yayın sırasında önce Susamam adlı klibin ne kadar çok paylaşıldığından ve zengin sosyal mesajlarından bahseden nâmı diğer Pınar Rayting, bu sırada önce "Ama şu an benim yayınım var; benim yayınım bittikten sonra dinlersiniz" diyor ancak az sonra fikrini değiştirerek, "Vazgeçtim: 15 dakika çok uzun değil... Siz isterseniz şu an gidip bu güzel klibi dinleyin/izleyin sonra benim yayınıma geri gelin; ben beklerim diyor. Radyo yayıncılığı konusunda hatırı sayılır bir deneyimi ve sayısız referansı olan Pınar İnanç Akar, Susamam adlı klibi öyle çok seviyor ve övüyor ki, kendisinden ve yayınından bile önce gelebilecek kadar onu yüceltebiliyor.

Klipte 17 Rapçi yer alıyor

Bir gecede büyük bir izlenme ve paylaşım rekoruna ulaşan ve 15 dakika süren Susamam klibinde toplam 17 Rapçi bir araya geliyor. Doğadan hukuka, adaletten eğitime, kadın haklarından faşizme, sokak yaşamına, gurbete, trafiğe, hayvan haklarına kadar pek çok sosyal soruna değinen Susamam klibinde en çok dikkat çeken ise İntihar bölümü... Özellikle basında yer almasının yasaklanmasının ardından 'kimseler duymadan' ve 'kimselere duyurmadan' kendi eliyle yaşamına son veren insanlar, sosyal sorunların gizlide kalan en önemli sorunlarından biriydi. Susamam adlı klipte ise intihar bölümünde toplumun bu kanayan yarasına işaret edildi ve intihar edecek/etmeyi düşünen kişilere "Dur!" denildi. İşte, İntihar bölümünde Susamam klibinde verilen mesaj:

Varsın herkes terketsin seni/Sen dünyayı terketme

Gitme, Gitme, Gitme, Gitme
Daha çok şeyi değiştirebiliriz bu hayatta
İnat etme
Hepimiz pes ettik vaktiyle
Şimdi sık yumruğunu
Sustur şu suskunluğunu
Unutma kafan atınca nasıl da dimdik durduğunu
İçin dışın nefret
Gel
Hiçbir şeyi yaşamak kadar sevme
Sana bi dünya yaratamam da elini tutarım elbette
Varsın herkes terk etsin seni
Sen dünyayı terk etme
Seni yargılamıyorum
Acını tam olarak anlamam mümkün değil biliyorum
Kaldıramadığım yükleri bırakıp kendi yolumdan gidiyorum ben
Sen de aynaya bak lütfen
“Seni seviyorum” de

Öte yandan Klip Yönetmenliğini Sarp Palaur'un yaptığı Susamam klibinin Altyapısını Murat Acar'ın hazırladığı açıklandı. Miks ve Mastering'te Kadim Tekin, Kapak İllüstrasyonunda ise Aytaç Öztürk yer aldı. Klibin ve 15 dakikalık bu dev Rap projesinin hazırlanmasıyla ilgili olarak da Sidar Yıldırım, Ali Emre Öz, Arda Can (DijitalDağıtım), Sadık Hazırcı, Yiğit Kalkavan, Berrak Eşbeoğlu, Kaan Yıldırım ve Baret Film'e teşekkür edildi.

Gelecekte Rap'in başarısında tarihi bir iz bıraktılar

Birbirinden güzel mesajların verildiği ve belki de gelecekte, Rap müziğin toplumun her kesimi tarafından benimsenmesinde tarihi bir izi olacak Susamam klibine ise Rap müziğe ömrünü adadığı belli olan şu 17 isim ses verdi:

Şanışer ft. Fuat, Ados, Hayki, Server Uraz, Beta, Tahribad-ı İsyan, Sokrat St, Ozbi, Deniz Tekin, Sehabe, Yeis Sensura, Aspova, Defkhan, Aga B, Mirac, Mert Şenel, Kamufle

 

Yurthaberleri.net / Ferdi Güngör - Özel Haber

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.09.2019 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR