Habere erişim engeli talebini mahkeme, kamu yararı gerekçesi ile reddetti

Gaziantep Üniversitesi'nde FETÖ ile iltisaklı medikal firmasına ihale verildiğine ilişkin haberimiz için istenen erişimin engellenmesi talebi 4. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından haberde kamu yararı bulunduğu gerekçesi ile ret edildi.

Habere erişim engeli talebini mahkeme, kamu yararı gerekçesi ile reddetti

yurthaberleri.net sitesinde 26 Ağustos 2020 tarihinde yayınlanan ve Gaziantep Üniversitesi'nin bir takım tıbbi malzeme aldığı firma ortaklarının FETÖ/PDY ile ilişkili olduğu için KHK ile kapatılan derneklere üye olduklarını konu eden, Kamu İhale Kurumu'nun bu ilişkiyi doğruladığına ancak ihalenin iptal edilmediğine yer veren haberimiz için kurum avukatları mahkemeye başvurdu.

KELİME OYUNU İLE YARGIYI YANILTMA ÇABASI VAR

Belgesi ile doğruluğu ortaya konulan haber için Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü avukatı Hamza Şimşek, Gaziantep 4. Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurarak tarafımıza gönderdikleri hiç bir resmiyeti olmayan tekzibin yayınlanması ve haber linkine erişimin engellenmesini istedi. Av. Hamza Şimşek, dilekçesinde doğruluğu kamu ile yapılan yazışmalar ve güvenlik soruşturmaları ile  ispatlanmış haber için "gerçeği yansıtmadığı, okuyucuda yanlış izlenim uyandırdığı, gerçekle ilişkisi olmayan iddialarla doldurulduğu" gibi yargıyı yanıltıcı cümleler ve ifadelere yer verdi. 

TEMEL ÖLÇÜT KAMU YARARI

Talebi inceleyen mahkeme, Anayasa ve Basın Kanunu'ndaki "basın özgürlüğü"ne atıfta bulunarak, Temel Hak ve Özgürlüklere işaret etti. Mahkeme, basın özgürlüğü ile kişilik değerlerinin karşı karşıya geldiği durumlarda iki değerden birinin, diğerine üstün tutulması gerektiğine işaret ederek, az üstün yararın, çok üstün yarar karşısınada korunamamayacağını burada da temel ölçütün "kamu yararı" olduğunu açıkladı. 

AYRI AYRI RET KARARI

Bu kapsamda haberin, rektörün şeref ve haysiyetini zedelemediği ve basın özgürlüğü kapsamında kaldığını o nedenle hem tekzip, hem de erişim engeli talebinin ayrı ayrı ret edilmesine karar verdi.

22.09.2020 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR