Gaziantep’te Eğitim Hakkı, Lüks Olmamalı!

Gaziantep’te üniversite kayıt ücretlerindeki artış, binlerce öğrenci ve ailelerini olumsuz yönde etkiledi. Eğitim alanında yaşanan bu yükselişle birlikte ödeme taksitlerinin de azaltılması, birçok öğrenciyi eğitimlerini bırakma noktasına getirdi. Eğitimciler ise bu durumun eğitim giderlerini lüks hale getirdiği uyarısında bulunuyor.
Yerel vakıf üniversitelerinin yeni dönem fiyatları, birçok öğrencinin hayal kırıklığına uğramasına neden oldu. Hemşirelik, mühendislik ve işletme gibi popüler alanlarda yapılan zamlar, yüzde 100’e kadar ulaşarak dikkat çekti.
Burslu hemşirelik öğrencilerinin yıllık öğrenim ücreti, 205 bin TL’den 370 bin TL’ye çıkarken, bankacılık bölümündeki fiyatlar 80 bin TL’den 150 bin TL’ye, endüstri mühendisliğindeki ücretler ise 130 bin TL’den 210 bin TL’ye yükseldi. Daha önce 8 olan taksit sayısı, şimdi en fazla 6’ya indirildi.
Artan maliyetler nedeniyle birçok Gaziantepli öğrenci kredi çekmek zorunda kalırken, bazıları da okuldan ayrılma kararı alıyor. Öğrenciler, “Ailemiz Gaziantep’te yaşıyor, bu yüzden özel üniversiteyi tercih ettik. Barınma masrafından kaçınmak istedik ama şu anda kayıt ücretiyi dahi karşılayamıyoruz,” diyerek yaşadıkları zorlukları dile getiriyor.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), özel üniversitelerin ücret artışlarını 12 aylık TÜFE ortalamasına uymaları konusunda uyarmıştı. Ancak, üniversitelerin ekonomik kriz ve maliyet artışı bahaneleriyle bu sınırlamaları dikkate almadığı gözlemleniyor. Veliler, bu durumu “denetimsizlik ve fırsatçılık” olarak değerlendiriyor.
Öğrenciler, sosyal medyada açtıkları #GaziantepteEğitimLüksOldu etiketi ile seslerini duyurmaya çalışarak, devletin soruna acil müdahale etmesini talep ediyor. Aileler, çocuklarını krediye mahkum etmeden okutmanın yollarını aramaktadır.