EĞİTİM

“Gaziantep Okullarında Eğitim Krizi ve İhmal”

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, kentin birçok okulunda yaptığı ziyaretlerde dikkat çekici tespitlerde bulundu. Okul tuvaletlerindeki kötü durumlara ilişkin görüntüler paylaşan Öztürkmen, okullarda güvenlik görevlisi bulunmadığını belirtti. Bazı okullarda yalnızca haftanın üç günü temizlikçi hizmeti alındığını, bu çalışanların ise asgari ücretin altında ve sigortasız çalıştığını ifade etti. Ayrıca, kapasitesinin çok üstünde öğrenciye sahip okullarda yüzlerce Suriyeli çocuğun eğitim gördüğünü ve devletin bu okullara Arapça tercüman atadığını söyledi.

Öztürkmen, okullarda yaşanan sıkıntıları kamuoyuyla paylaştı. “İktidarın tasarruf tedbirleri eğitimi olumsuz etkiliyor. Harcama yapmayanlar, eğitimden tasarruf etmeye kalktığında okullarımızda kötü manzaralar ortaya çıkıyor” dedi. Öğretmenler ve velilerden edindiği bilgileri aktaran Öztürkmen, güvenlik ve temizlik sorunlarına dikkat çekti. Çok sayıda okulda güvenlik görevlisi bulunmadığını söyleyen Öztürkmen, bu durumun öğrencilerin güvenliğini tehdit ettiğini vurguladı.

Öztürkmen, Şehitkâmil ilçesindeki Mete Uygun İlkokulu’ndan bir örnek vererek, burada 8 sınıfta toplam 800 öğrencinin eğitim gördüğünü kaydetti. Öğrencilerin akşam geç saatlerde okuldan çıktığını belirten Öztürkmen, güvenlik eksikliği nedeniyle ailelerin endişe duyduğunu aktardı. Okulun bahçesinde yıkılan ek binanın yerine yenisinin yapılmadığını ve istinat duvarının dahi olmadığını ekledi.

Gaziantep’te deprem nedeniyle yıkılan veya hasar gören 18 okul mevcut. Ancak, bu okulların yerine henüz yenileri yapılmadı. Öğrenciler, başka okullara dağıtıldığı için hem yoğunluğun arttığı hem de evlerine uzak okullara gitmek zorunda kaldıkları belirtildi. Temizlik durumunun da oldukça kötü olduğunu ifade eden Öztürkmen, bazı okullarda hijyen koşullarının sağlanamadığına işaret etti. Velilerin temizlik yapmak zorunda kaldığı okullar bulunduğunu kaydetti.

Temizlik personelinin yetersiz olmasının altında yatan nedenin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu temizlik personelinin İŞKUR üzerinden karşılanması kararı olduğunu belirten Öztürkmen, bu kararın düşük ücretler nedeniyle istenen sonuçları vermediğini kaydetti. Öğrendiklerine göre, temizlik görevlileri haftada sadece 3 gün, günlük 566 lira karşılığında çalışırken, çoğunun sigortasız olarak istihdam edildiğini ifade etti.

Eğitimdeki sorunların, ekonomik krizin etkilerini de yansıttığını belirten Öztürkmen, okula terlikle giden ve sağlıklı beslenemeyen çocukların varlığını dile getirdi. Gaziantep’teki okullarda Suriyeli öğrenci sayısının fazla olduğunu, Özel İdare İlkokulu’nda 1.100 öğrencinin bulunduğunu, bunlardan 780’inin Suriyeli olduğunu belirtti. Okulda Arapça tabelalar bulunduğu ve Suriyeli tercüman istihdam edildiği bilgisine de yer verdi.

Öztürkmen, Cumhurbaşkanlığının 2023 yılı bütçesine de değinerek, yüksek harcamalarla karşı karşıya olunduğunu kaydetti. Sayıştay raporlarına göre, Cumhurbaşkanlığının 2023 yılındaki toplam giderinin 9,56 milyar TL’ye, günlük giderinin ise 26.2 milyon liraya ulaştığını belirten Öztürkmen, “Lüks harcamalardan kaçınmayanlar, eğitimden tasarruf etmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu