Gaziantep, Kültür Turizminde Yükselen Bir Destinasyon!

Kültür turizminin önemi üzerine vurgularda bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şehirde artan turist yoğunluğunun kayda değer olduğunu ve dünya genelindeki kültür turizmi potansiyelini etkin bir şekilde değerlendirmek istediklerini ifade etti.
Tarihi yapıları, kültürel zenginlikleri, inanç turizmi, turistik mekanları, doğal güzellikleri ve mutfağıyla dikkat çeken Gaziantep, Ramazan Bayramı tatilinde hem yerli hem de yabancı turistlerin akınına uğradı. Türkiye’nin önde gelen turizm merkezlerinden biri olan şehir, 2024 yılında son 20 yılın en yüksek turist sayısına ulaşmayı hedefliyor. Ramazan Bayramı döneminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde en çok tercih edilen iller arasında yer alan Gaziantep’te, ziyaretçilerin ilgisi her geçen gün artmaya devam ediyor. Başkan Şahin, şehrin sanayi ve ticaretinin yanı sıra son yıllarda kültür, inanç ve gastronomi merkezi haline geldiğini belirtti. Geçen yıl ve Ramazan Bayramı süresince yaşanan turist yoğunluğunun önemli olduğunu vurguladı.
“Son 10 yılda önemli tesisleşme ve restorasyonlar gerçekleştirdik”
Gaziantep’te büyük bir kültürel mirasın bulunduğunu dile getiren Şahin, “Gaziantep organize sanayiye sahip. Organize sanayi alanlarının daha yeşil ve akıllı hale getirilmesi gerekiyor. Tarihi birikimimiz de oldukça zengin. Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’nü kurmuş, 22 müze açmış ve 5 antik kenti restore etmiş bir şehirdir. Gaziantep’le ilgili kültür turizmini artırmak ve daha fazla turist çekmek zorundayız. Bu noktada tesisler ve tanıtımlar kritik öneme sahip. Son 10 yılda önemli tesisleşme ve restorasyon çalışmaları gerçekleştirdik. Tanıtıma da büyük önem veriyoruz. Ramazan Bayramı’nda 81 ilden kişilerin Gaziantep’e geldiğini gözlemledik. Bu önemli bir potansiyel, bunu daha da artırmalıyız. Özellikle uluslararası alanda Kapadokya’ya gelen Güney Koreliler, Çinliler ve Japonları kültür turizmi kapsamında Gaziantep’e çekmemiz gerekiyor.” açıklamasında bulundu.
“Bölgede büyük bir inanç ve doğa turizmi mevcut”
Şahin, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından verilen “Europe Prize 2025” ödülünün bu yıl Gaziantep’e verilmiş olduğuna dikkat çekerek, “Biz, Avrupa Birliği’ne girmiş bir şehiriz. Avrupa’dan turistleri buraya çekmemiz gerekiyor. Söz konusu turistlerin taleplerinin hepsi şehrimizde mevcut. Uluslararası potansiyeli güçlendirdiğimizde, güvenlik sorunumuz da kalmayacaktır. Şu anda Suriye meselesinde olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Bu sebeple, dünya genelindeki kültür turizmi potansiyelini etkin bir biçimde değerlendirmek istiyoruz. 60 milyon turist 60 milyar dolara tekabül ediyor, hedefimiz 100 milyon turist ve 100 milyar dolardır. Gaziantep, bu hedeften en az yüzde 10 pay almalıdır. Olayı sadece Gaziantep odaklı düşünmemeliyiz. Bölgede büyük bir inanç ve doğa turizmi mevcut. Bu, bir destinasyon oluşturuyor. Mardin ve Hatay ile bu destinasyonu güçlendirip, Gaziantep’ten Göbeklitepe’ye gidecek turistler, aynı zamanda Mardin’in tarihi evlerini de ziyaret edebilecekler. İnanç turizminde Veysel Karani’ye gidenler, Gaziantep’te Hazreti Ukkaşe’yi de ziyaret edecek.” şeklinde konuştu.
“Kültür turizminde iddialıyız”
Gaziantep’in turizm altyapısının tamamlandığını belirten Şahin, “Kanyon turizminde büyük bir potansiyel olan Habeş Kanyonu ve Fırat Nehri’ne sahibiz. Fırat’ın çevresinde de büyük bir turizm potansiyeli bulunuyor. Şu an bu alanların her birini geliştiriyoruz. Bu çalışmalar sonucunda her biri, ziyaretçiler için ek bir neden oluşturacak.