Gaziantep İhracatı 4 Yıldır Durakladı!
GAZİANTEP’İN İHRACATI 4 YILDIR 10 MİLYAR DOLAR BANDINDA SIKIŞTI
Gazeteci Güneş Doğdu Soylu, Dünya Gazetesi’nde yer alan köşe yazısında Gaziantep’in son yıllardaki ihracat performansını ele aldı. Soylu, şehrin ihracat hedeflerinden uzaklaşmasının moral bozukluğu yarattığını ve bu durumu düzeltmek için acil önlemler alınması gerektiğini belirtti.
İHRACATTA HEDEFLERİN GERİSİNDE KALINDI
Cumhuriyet’in 100. yılında Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracat hedefi belirlediğini hatırlatan Soylu, Gaziantep’in bu hedef doğrultusunda ihracatını 30 milyar dolara yükseltmeyi planladığını ifade etti. Ancak şehir, 2020 yılından itibaren ihracatta belirgin bir artış kaydedemedi:
- 2020: 8 milyar dolar
- 2021: 10 milyar 92 milyon dolar
- 2022: 10 milyar 514 milyon dolar
- 2023: 10 milyar 71 milyon dolar
2024 yılı Kasım ayı itibarıyla ihracat rakamının 9 milyar 79 milyon dolara ulaştığı bildirildi. Aralık ayı için beklentiler ise ihracatın 10 milyar dolar seviyelerinde kalacağı yönünde.
GAZİANTEP’İN SORUNLARI VE ÇÖZÜMLER
Gaziantep’in ihracatında yaşanan sıkışıklığın sebepleri arasında pandemi, ekonomik zorluklar, Ortadoğu’daki çatışmalar ve şubat ayında meydana gelen depremler gibi olumsuz olaylar yer alıyor. Ancak sanayiciler ve ihracatçılar, şehrin sahip olduğu ihracat potansiyelinin çok daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor.
EN BÜYÜK SORUNLAR
Gaziantep’in ihracat sorunları arasında öne çıkan başlıklar şunlardır:
- Avrupa’daki durgunluk: Şehrin ihracat pazarlarının daralmasına yol açmakta.
- Artan üretim maliyetleri: Özellikle enerji maliyetleri, rekabet gücünü olumsuz etkiliyor.
- Rekabetçi olmayan piyasa: Çin, Hindistan ve Mısır gibi ülkelerle rekabet etmek daha da zor hale geliyor.