GÜNCEL

Gastronomi Sektöründe İstihdam Sorunlarına Çözüm Arayışı

Gastronomi sektöründe kalifiye personel eksikliği ve istihdam sorunlarına çözüm arayışları, Gaziantep Ticaret Odası’nda (GTO) düzenlenen “Gastronomi Sektörü Servis Elemanı İstihdamı Çalıştayı”nda ele alındı.

GTO 8 Nolu Cafe, Restaurant, Catering Hizmetleri Meslek Komitesi öncülüğünde ve Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Hasan Kalyoncu Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen çalıştayda, dijitalleşmenin istihdam üzerindeki etkileri ve engelli bireylerin istihdamı gibi konular da masaya yatırıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan GTO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Uğur Acıoğlu, gastronomi sektörünün çok boyutlu bir alan olduğunu belirtti. Acıoğlu, “Gastronomi, mutfak zenginliğimizin yanı sıra misafirperverliğimizi, hizmet kalitemizi ve kent ekonomimizi de etkilemektedir. Ancak, sektörde nitelikli servis personeli bulmakta ciddi zorluklar yaşanmaktadır. Personel devir oranlarının yüksekliği, istihdam yapısının kalıcılığını zorlaştırmakta ve bu durum hizmet kalitesinde dalgalanmalara neden olmaktadır” şeklinde konuştu.

“Bu Çalıştay, Türkiye gastronomi sektörü için yol haritası oluşturacak”

Acıoğlu, GTO olarak sektör ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade edip, Gaziantep Gastronomi Akademisinin (GAGA) bu alandaki önemli adımlardan biri olduğunu vurguladı. Acıoğlu, “GAGA ile amacımız sadece yemek sunmak değil, aynı zamanda misafir deneyimini geliştiren profesyoneller yetiştirmek ve sektöre katma değer sağlamaktır. Ayrıca, GTO Mesleki Yeterlilik Merkezimizde mevcut çalışanların yetkinliğini belgelendirmek için sınav ve belgelendirme hizmetleri sunmaktayız” diye ekledi.

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi ile düzenlenen çalıştayın çok değerli olduğunu belirten Acıoğlu, “Bugün değerli akademisyenlerimizle gerçekleştireceğimiz tartışmalar, sektördeki istihdam sorunlarına somut çözümler geliştirmemize yardımcı olacaktır. Buradan elde edilecek görüşler, sadece Gaziantep için değil, Türkiye gastronomi sektörü için de önemli bir yol haritası oluşturacaktır” dedi.

Çalıştayda, Doç. Dr. Furkan Baltacı’nın moderatörlüğünde “İstihdam, Teknoloji ve Engelli Bireyler”, Doç. Dr. Zeynep Köse’nin moderasyonunda “Özlük Hakları ve İktisadi Durum” ile Doç. Dr. Metin Sürme’nin moderatörlüğünde “Eğitim ve İletişim” konuları ele alındı ve raporlar hazırlandı.

Çalıştayda; Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gül Rengin Küçükerdoğan, Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Tuba Büyükbeşe, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Yağcı, akademisyenler, eğitimciler ve sektör temsilcileri yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu