Depremzede Vatandaşlar İçin Hibe Desteği Süresi Uzatılmalı!

Meriç, Gaziantep olmak üzere deprem bölgesinde birçok vatandaşın hala inşaat sürecine başlayamadığını dile getirerek, “Devletin şefkat eli zamanla değil, adaletle ölçülmelidir. Bu destek süresi yıl sonuna kadar mutlaka uzatılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Ruhsat, Arsa ve Proje Engeli
Gaziantep’te binlerce kişinin geçici barınma koşullarında mücadele ettiğine dikkat çeken Meriç, “İki yıl geçmesine rağmen birçok belediye hâlâ ruhsat veremiyor. Arsa temini gerçekleştirilemiyor. Tapu işlemleri, proje çizimleri ve mimari onay süreçleri devam ediyor. Bu nedenle birçok hak sahibi inşaata başlayamıyor. Süre dolduğunda bu vatandaşlar hibe hakkını kaybetmiş olacak” şeklinde konuştu.
“Tutulmayan Söz, Kırılan Güvendir”
Hibe desteğinin yalnızca mali bir yardım olmadığını, aynı zamanda bir devlet sözü olduğunu belirtil Meriç, “Bu destek, enkaz altından çıkan insanlara verilmiş bir söz niteliğindedir. Eğer süre uzatılmazsa o söz tutulmamış olur. Devletin vatandaşına verdiği güven sarsılır. İnsanlar kendi başına bırakıldığında toplumsal yara daha da derinleşir” diye ekledi.
“En İdeal Çözüm: Süre Sınırının Kaldırılması”
CHP’li Meriç, en ideal çözümün sürenin tamamen kaldırılması olduğunu vurgulayarak, en azından 31 Aralık 2025’e kadar bir uzatma sağlanmasının şart olduğuna dikkat çekti. “Bu sayede işlem yapamayanlara bir şans verilir ve yeniden inşa süreci daha düzenli ilerler” ifadelerini kullandı.
“Barınma Takvime Sıkıştırılamaz”
Barınmanın bir insan hakkı olduğunu vurgulayan Melih Meriç, şu sözleri dile getirdi: “Bu hakkı takvim kıskacına sıkıştırmak vicdana ve anayasaya aykırıdır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkililere sesleniyorum: Bir imza ile binlerce hayata umut olun. Bu yalnızca betonarme binalar değil, aynı zamanda toplumsal onarım meselesidir.”
Meriç’in bu açıklamaları, özellikle Gaziantep’teki depremzede vatandaşlar arasında önemli bir etki yarattı. Hibe desteği süresinin uzatılması yönünde kamuoyunda destek artarken, gözler hükümetin alacağı karara çevrildi.