BÜYÜKŞEHİR ZABITA, TÜKETİCİ ÖZEL ÖDÜLÜ’NE LAYIK GÖRÜLDÜ
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 21’inci Geleneksel Tüketici Ödülleri kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ödül aldı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 21’inci Geleneksel Tüketici Ödülleri kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığınca tüketicileri bilgilendirmeye yönelik düzenlenen eğitimler ve tüketicinin korunması için yürütülen denetim faaliyetleri, “Tüketici Özel Ödülü”ne layık görüldü.
BAKAN TÜFENKCİ: TÜKETİCİLERİN SAĞLIĞINI VE GÜVENLİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ
Bu yıl 21’incisi düzenlenen Geleneksel Tüketici Ödülleri Töreni’nde konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bakan Bülent Tüfenkci, tüketicilerin sağlık ve güvenliğiyle ekonomik çıkarlarının korunması noktasında etkin, hızlı ve insan odaklı hizmet sunmaya çalıştıklarını söyledi.
Tüketiciler açısından çok geniş yelpazede kullanım alanı olan ürünlerle ilgili piyasa gözetim ve denetimi yaptıklarına dikkati çeken Tüfenkci, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yıl denetimleri artırdık ve piramit yapıların da üzerine gittik. Piyasa gözetimi ve denetimi alanında çalışmalarını sürdürdüğümüz Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’ni bu yıl faaliyete geçirmek istiyoruz. Bu sistemle güvensiz ürünleri teşhir edeceğiz. Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’nin kamuya açık, sosyal medya ile entegre bir yapıya sahip olmasını planlıyoruz.”
Tüketici bilincinin artırılmasını birincil hedef olarak belirlediklerinin altını çizen Tüfenkci, tüketicinin korunması alanında yaptıkları çalışmalarda yol gösterici olarak ödüle layık görülen tüketicilerle kişi ve kurumları tebrik etti.
ŞAHİN: KALİTEYİ MERKEZE ALMALIYIZ
Ankara’da düzenlenen ödül töreninde konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, “Sürdürülebilir kalkınma artık Dünya’nın en önemli konu başlıklarından bir tanesi, bunun yalnızca ekonomik kalkınma olmadığını, insanı merkeze alan çevreyi, doğayı koruyan bir kalkınma modelinin artık yükselen bir değer olduğu yeni bir dünya düzenindeyiz. Hepimiz, zamanın ve mekanın şahitleriyiz. Böyle bir dünya düzeninde rekabeti kalitede, sürdürülebilirlikte, toptan kalitede başarabilmemiz için daha çok üretmemiz ve tüketmemiz ama kaliteyi de merkeze almamız gerekiyor.
KURUMSAL KAPASİTEMİZİ YASAYA UYGUN HALE GETİRDİK
Kurucu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı dönemimde tüketici haklarıyla ilgili çıkan önemli bir yasaya şahitlik ettim. Şu an Büyükşehir Belediye Başkanı olarak en büyük uygulayıcı biziz. Dolayısıyla şehirlerdeki uygulamayı, çıkan yasayı, yasal okuryazarlığa dönüştürmek, hem şehirlerde hem de ülkemizde toptan tüketici bilincini artırmak hepimizin görev alanları içerisindedir. Önce Büyükşehir Belediyesinde kurumsal kapasitemizi buna uygun hale getirdik. Artık, yol, su ve elektrik belediyeciliği dönemi bitmiştir. Sosyal belediyecilik yükselen bir değerdir” dedi.
TÜKETİCİ BİLİNCİ İÇİN ÇOK ÇALIŞTIK
Kültürel ve kimlikli belediyeciliğin önemine değinen Şahin, “Dünya’yla yarışıyoruz, artık şehirlerle yarışıyoruz, artık toplumlar bireylerle birlikte bir şehir yarışından bahsediyoruz. Fransa’nın Cannes şehrinde şehirlerin nasıl şehir ekonomisiyle mücadele ettiklerini gördük. New York’un toplam ekonomisinin Kanada’yı geçtiğini Londra’nın ekonomisinin Hollanda’yı geçtiğini yeni bir dünya düzeninin kurulduğunu görüyoruz. O zaman biz 2023 hedefine giderken bütün Anadolu’yu, bütün şehirleri kalkınmanın bir parçası yapmamız gerekiyor. Bölgemizde, bölgenin üretim merkezi, fuar merkezi, finans merkezi olma hedefimize giderken sanayide yüksek teknolojiye geçmek için odalarımızla, sanayi ve ticaret odalarıyla çok yoğun çalışmalar yaparken, bu alanda da tüketici bilinciyle ilgili çok önemli bir çalışma yaptık.
HER TÜKETİCİNİN BAŞINA BİR ZABITA DİKEMEYİZ
Aslında bunun ilk tohumunu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan attı. Şu an Ankara’yla birlikte bu konuda önemli çalışmaları yapan bir başkan olarak huzurunuzdayım. Beşeri sermaye en önemli sermayedir. İnsana yatırım en önemli yatırım. O yüzden biz yasal okuryazarlığın artması, çıkan yasaların hayata geçmesi, yaşamın bir parçası olması için hepimizin üzerine düşen görevler var. Özellikle Zabıta Daire Başkanlığımızda her tüketicinin, her hemşehrimizin başına bir zabıta ve polis dikmenin artık sürdürülemez olduğunu gördüğümüz için bilinçli tüketici yani denetimi yapan kişinin eğitilmesi üzerinde bir çalışma başlattık. Önce kendi içimizde eğittik, eğitici eğitimler yaptık. Sonra muhtar, imam, kanat önderleri, rehber öğretmenler üzerine çok ciddi eğitim yaptık. Okullardan başladık çok sayıda veliye ve öğrenciye ulaştık.
ÇOK KISA SÜREDE TOPLUMSAL ALGIYA DÖNÜŞTÜ
Tüketici bilinci nasıl olması gerekiyor, Dünya nereye gidiyor, biz ne yapmalı ne yapmamalıyız, bunun üzerine yaptığımız çalışmalarda büyük bir kombinasyon oldu. Çalışmalarımızın çok kısa sürede nasıl bir toplumsal algıya dönüştüğünü, nasıl toplumsal bilincin hızlı biçimde yükselmeye başladığını gördük. Özellikle yeni bir dünya düzeni var, e-ticaret, dijital marketing dediğimiz noktada bu alanlarda çok daha kuvvetli yasal okur yazarlığımızı artırmamız lazım. Görev alanımızda beşeri sermayeye ve insana yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bunun görülüp değerlendirilmesinden dolayı duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Ekip arkadaşlarımız için büyük bir moral ve motivasyon oldu. Doğru bir şeyi başlattığımız zaman kısa sürede nasıl görünebilir olduğunu gördük. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin şehrimizde bölgemizde birçok kaosa ve fırtınaya rağmen nasıl ticaret hacminin yükseltilmesi için büyük gayret gösterdiğini nasıl yatırımlar yaptığına şahit oldum. 2023 vizyonuna giderken yalnızca ekonomik kalkınma değil insani kalkınma için çalışıyoruz. Bu da tüketici bilinciyle başlıyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’den, “Tüketici Özel Ödülü”nü aldı.