SAĞLIK
BU TASARI TASA VERİCİ
Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ramazan Sürücü, Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı”nın şiddeti caydırıcı ve önleyici etkisinin olamayacağını söyledi.
Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ramazan Sürücü, sağlık çalışanlarının 3/2’sinin kendisini güvende bir ortamda Meclis Komisyonu’nda kabul edilen “Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı”nın şiddeti caydırıcı ve önleyici etkisinin olamayacağını söyledi.
Türkiye’deki sağlık çalışanları, yeterli önleyici yasal zemin bulunmaması nedeniyle sağlık hizmeti sunmaya çalışırken her gün şiddetle yüz yüze. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 2018 yılının sadece ilk 4 ayında sağlık kurumlarında 2 bin 934 şiddet vakası yaşandı. Son 6 yılda ise, 68 bin 375 sağlık çalışanı görevleri esnasında şiddete maruz kaldı.
Sağlık meslek odaları ve sağlık çalışanlarından bu yönde gelen taleplere rağmen, AKP Hükümeti tarafından hazırlanan 44 maddelik “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nde, sağlık çalışanlarının özlük haklarını hedef alınıp, meslek odalarının kimi yetkilerinin tırpanlanmak istendiği düzenlemeler yer aldı. Bu duruma dair gösterilen tepkiler karşısında geri adım atan hükümetin, değişikliğe gitmek zorunda kaldığı yasa tasarısı görüşüldüğü Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edildi.
Yapılan değişiklik doğrultusunda haklarındaki güvenlik soruşturmaları nedeniyle kamuya alınmayan doktorlar, 2 yıl bekledikten sonra SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde çalışabilecek. Sağlık çalışanlarına şiddet de tutuklama sebebi sayılacak.
Antep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ramazan Sürücü, “Sağlıkta Şiddeti Önleme” adı altında komisyondan geçen tasarının sağlıkta şiddet ile uzaktan yakından alakası olmadığını söyledi.
‘ÖNLEYİCİ YA DA CAYDIRICI BİR YANI YOK’
Sağlık alanında karşılaşılan şiddeti önlemeye yönelik olarak Türk Tabipler Birliği (TTB) tarafından hazırlanan tasarı ile iktidar partisinin sunduğu tasarının arasında çok fark olduğunu dile getiren Sürücü, kendilerinin sağlık çalışanlarına sağlık hizmeti verdikleri sırada şiddet uygulayan kişilerin 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep ettiklerini ifade etti.
Ancak bu taleplerinin karşılık bulmadığını söyleyen Sürücü, “AKP’nin hazırlamış olduğu torba yasa içerisinde sadece Ek 24’üncü maddede sağlıkta şiddet cümlesi geçiyor. Bu madde de diyor ki: ‘Sağlık personeline yönelik kasten suç işleyen kişi polis tarafından yakalanacak. Yakalanan kişi savcılığa sevk edilecek. Müşteki, mağdur veya tanık olanların ifadeleri iş yerlerinde alınacak’ Yani bu önerinin daha önceki uygulamalarla hiçbir farkı ve artı getirisi yok. Bir de bu maddenin sağlıkta şiddeti önleyici ya da caydırıcı bir yanı bulunmuyor. Bu tasarı asla bizim kabul edebileceğimiz bir tasarı değildir” dedi.
Muhalefet partilerinin kendi talepleri ile örtüşen tasarılar hazırladığını, ancak bunların işleme dahi alınmadığını belirten Tabip Odası Başkanı Sürücü, sağlıkta şiddeti önleyecek ve caydıracak ciddi bir yasanın çıkmasını istediklerinin altını çizdi.
‘ŞİDDETİN YASAYLA SIFIRLANACAĞINI ZATEN DÜŞÜNMÜYORUZ’
Sürücü, bir kişinin yaptığı fiilden ötürü cezayla karşılaşmayacağını bilmesi durumunda bunu kendine hak olarak göreceğini belirterek, şöyle devam etti: “Şiddetin yasayla sıfırlanacağını zaten düşünmüyoruz. Ancak önleyici ve caydırıcıdır. Böylelikle şiddetin azalacağını düşünüyoruz. Sağlıkta şiddetin en önemli nedeni altyapısı yetersizliği ve personel eksikliğidir. Mevcut sağlık personeli ve altyapıyla vatandaşların sağlık talebine yeterli cevap verme şansımız yok. Vatandaşta hastanede tedavi talebinin karşılığını alamayınca sorun olarak sağlık çalışanlarını görüyor. Onların üzerinden sorunu çözmeye çalışıyor. Bu kullandıkları yöntemde şiddet oluyor.”
Sürücü, Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu çalışmalarda sağlık çalışanlarının güvenliğini önceleyen hiçbir ibare görmediklerinden de yakındı.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI GÜVENDE HİSSETMİYOR
Sağlık Bakanlığı’nın 17 bin sağlık çalışanı üzerinde yaptığı bir ankete katılanların yüzde 86’sının, ‘mevcut sağlıkta dönüşüm programından memnun değiliz’ dediğine paylaşan Sürücü, yine. Hükümete yakın olan Sağlık-Sen’in çalışanlar üzerinde yapmış olduğu bir çalışmaya katılanlardan yüzde 86’sının meslek hayatlarında en az bir defa şiddete maruz kaldığını ifade ettiklerine dikkat çekti. Üstelik bu ankete katılanların yüzde 81’inin son bir yıl içerisinde şiddete maruz kaldığının altını çizen Sürücü, “Yani sağlık çalışanların 3’te 2’si çalışırken kendisini güvende hissetmiyor. Bakanlık keşke bu çalışmaların sonucuna göre düzenlemeler yapsa. Hastaların canını kurtarmaya çalışırken kendi canımızdan oluyoruz. Durum bu kadar ciddi ve vahim iken, hükümet halen harekete geçmiyor” dedi.