“Antik Kentte Kazı Çalışmaları ve Mozaik Restorasyonu”
Merkez Şehitkamil ilçesindeki Dülük Mahallesi yakınlarında yer alan antik kentte, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Almanya’nın Münster Üniversitesi işbirliğinde kazı çalışmaları devam etmektedir.
Kazı çalışmalarının yürütüldüğü alanda, Kazı Başkanı Prof. Dr. Michael Blömer ve üniversiteden yardımcısı Dr. Dilek Çobanoğlu ile birlikte 7 arkeolog ve 15 işçi görev alıyor.
İnsanlık tarihinin en eski yerleşimlerinden biri olan antik kent, farklı dinlere ev sahipliği yapmış bir geçmişe sahiptir. Bu süreçte çeşitli kazı çalışmaları sürerken, kilisenin (bazilika) içinde yer alan mozaiklerin restorasyon ve sağlamlaştırma işlemleri tamamlanmıştır.
Kazı Başkanı Blömer, bazilikanın 4. yüzyılda inşa edildiğini ifade etti. Bölgenin İslami döneme kadar önemli bir mekân olduğunu vurgulayan Blömer, “Burası 4. yüzyılın zengin bir kilisesidir. Özellikle zengin mozaik yapısı ile dikkat çeker. Mozaiklerin üzerindeki tüm motifler geometrik şekillerden oluşmaktadır. Erken 4. ve 5. yüzyıldaki kilise mozaiklerinde hayvan veya insan figürleri kullanılmaktan kaçınıyordu. Apsis motifinde hayvan figürleri görmekteyiz; ancak bunun nedeni 6. yüzyılda sonradan eklenmiş olmalarındandır. Bu dönemde hayvan motifleri de kullanılmaya başlanmıştır.” açıklamasında bulundu.
Blömer, bu yıl daha önceki çalışmalarda bulunan mozaiklerin zarar görmesini önlemek amacıyla sağlamlaştırma ve restorasyon çalışmaları gerçekleştirdiklerini, ayrıca antik kentin turizme kazandırılması açısından önemli bir konumda bulunduğunu dile getirdi.