ANTEPFISTIĞI'NDA MANTAR ENDİŞESİ

Gaziantep'in önemli fıstık üretim sahalarından olan Karkamış'ta fıstık ağaçları hastalanmaya başladı. Verimin düşmesinden endişe ediliyor...

ANTEPFISTIĞI'NDA MANTAR ENDİŞESİ

 

Gaziantep’in fıstık üretim merkezlerinden olan Karkamış’ta, Antepfıstığı ağaçlarının mantar hastalığı ile karşı karşıya kalması nedeniyle verimin düşeceğinden endişe ediliyor. Çiftçi Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü’nü sahaya inerek konuya el atmasını istedi.

ENSTİTÜ MANTAR OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYOR 

Karkamış’ta, kentin sembolü olan Antepfıstığı için bakım çalışmalarının en yoğun olduğu dönem. Ağaçlarda fıstıklar çıkmaya başladı ama üretici, yöredeki ağaçların yüzde 20’sinin mantar nedeniyle zarar görmeye başladığını ifade ederek Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü’nün bahçelere inerek konuyla ilgili inceleme yapmasını istedi.

NEDENLER  BUNLAR OLABİLİR

Enstitüden yapılan açıklamas ise bu konuda yapılan kapsamlı çalışmalarda mantar hastalığına rastlanmadığını iddia ederek, “Hastalığın fitoplazmadan kaynaklandığına dair bazı görüşler bulunmakla  birlikte birkaç sorunun birleşerek böyle bir belirtiye neden olduğu sanılmaktadır. Sürüm esnasına ağaç kökünde meydana gelen yaralanma, düzensiz ve yetersiz bitki beslemesi, ağaç köküne yerleşen dip kurdu, hatalı budama, aşırı kireçleme  ve bakımsız toprak gibi nedenlerden olabilir. Çözüm olarak bitkinin direncini yükseltmek gerekir” denildi.

15.05.2021 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR