Antep HDP Milletvekili Toğrul Kamil Ocak Stadyumu için TBMM’sine Önerge Verdi.
HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut TOĞRUL, Gaziantep Kamil Ocak Stadyumu'nun yıkılıp yerine TOKİ tarafından ticaret, turizm ve konut inşa edilmesi meclis gündemine taşıdı.
HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut TOĞRUL, Gaziantep Kamil Ocak Stadyumu’nun yıkılıp yerine TOKİ tarafından ticaret, turizm ve konut inşa edilmesi meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet ÖZHASEKİ tarafından cevaplandırılması üzerine bir dizi sorular yöneltti. Kent Meydanındaki stat alanının TOKİ’ye tahsis edilmesi ile kentin belleği ve hafızası mı silinmek isteniyor?
Gaziantep’teki odaları ve STK’ların büyük bir çoğunluğu TOKİ ile yapılan imar planın iptalini istemektedir. Bakanlığınız söz konusu İmar Tadilat planını iptal etmeyi düşünmekte midir?
Sivil toplum örgütlerinin karşı çıkmasına rağmen, eski stadyumun bulunduğu alanda ticari işletme ve konut yapımı inşa edilecektir. Gaziantep Mimarlar Odası şunları dile getirmektedir: “Bir devlet kurumundan çok bir şirketin işleyişini andıran bu modelin kentin ve halkın faydasına bir uygulama üretmesi beklenemez. Nitekim 2013 yılında TOKİ tarafından Kamil Ocak Stadyumu’nun bulunduğu alan için hazırlanan imar planında, 44.000 m2’lik alanına çok yüksek yoğunluklu yapılaşma önerilmesi, planın mevzuat ve şehircilik ilkelerine bütünüyle aykırı olmasından söz konusu plan Gazianteplilerin büyük tepkisini çekmişti.” 2013’den günümüze ise stadyumun yerinin ne olacağına dair çok fazla iddia kamuoyunda dolaşmaktaydı. Stadyumun yerinin ne olacağına dair olan dedikodular (Yüksek yapılı konut, AVM, Cami) kente yaşayan her yurttaşımızda kentin dokusuna zarar verileceği düşüncesi uyandırmaktaydı. Fakat Gaziantepliler bu alanın ne yapılacağına kendilerinin ve kente faaliyet sürdüren sivil toplum ve STK’ların karar vermesi gerektiğini düşünüyorlardı.
Bilindiği gibi AKP’nin mevcut kentleşme ve şehircilik anlayışı, geçmiş dönemlerden çok daha yıkıcı bir kentleşme sürecini beraberinde getirmektedir. AKP’nin kentleşmeyi, yorumlama yaklaşımı, “yol medeniyettir”, “kestiğimiz ağaçların yerine binlerce fidan dikiyoruz” gibi söylemleri ülkemizde çevre ve ekolojinin korunmasında, şehirciliğin ve kentsel gelişmenin sağlıklı bir biçimde sağlanmasında en büyük engeldir.
Bu bağlamda;
1. Gaziantep’teki odaları ve STK’ların büyük bir çoğunluğu TOKİ ile yapılan imar planın iptalini istemektedir. Bakanlığınız söz konusu İmar Tadilat planını iptal etmeyi düşünmekte midir?
2. Yıkılacak olan Kamil Ocak Stadyumunun yerine hayalinizdeki proje nedir diye kentte bir anket yaparak stadyumun yerinin ne olması gerektiğine dair bir çalışmanız olacak mıdır? Şehrin sakinlerinin ve sivil toplum örgütlerinin istediği şekilde bir proje yapmayı düşünüyor musunuz?
3. Gaziantep Meslek Odaları’nın, STK’larının, Gaziantep halkının stadyum arsasının “Kent Meydanı” olarak düzenlenmesi ve yeşil alan olmasına yönelik açık bir talepleri vardır. Bu talep için ne düşünüyorsunuz? Bu planın geri çekilmesi için bakanlığınızca herhangi bir girişimiz olacak mı?
4. Gaziantep’teki sporcuların antrenmanlarını ve futbol maçlarını yapabileceği kaç adet saha ve tesis mevcuttur? Hâlihazırda var olan tesisler yeterli midir? Yeterli değilse stadyumun yerinin futbol tesisi olarak kalması daha doğru olmayacak mıdır?
5. TOKİ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan protokol sonucunda 160 Milyon TL karşılığında yapılan yeni stadyumun bedelinin acısını eski stadyumun yerini bir rant alanına çevirerek mi gidermek istiyorsunuz?
6. Kent Meydanındaki stat alanının TOKİ’ye tahsis edilmesi ile kentin belleği ve hafızası mı silinmek isteniyor?
7. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı, kente üçte ikisinin gri olarak görülmesinden çok rahatsız olduğunu ifade etmişti. Okul, yeşil alan ve meydan için alan bulamadıklarını söylemişti. Böyle düşünen bir başkan neden bu kadar önemli bir alanı kentin aydınlık yüzü olabilecek yeşili bol meydan olarak inşa etmemektedir?
8. Kamil Ocak stadyumun yerinin beton mezarlığı yapılmasına izin verecek misiniz?