EKONOMİ

2026 Yılı İçin Umutlu Beklentiler: Abdulkadir Konukoğlu

SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, ekonomideki zorluklara dair 1970’li yıllardan bu yana çeşitli deneyimler yaşadığını belirtti. “Bu da geçer. Böyle dalgalanmalar oluyor. 2026 çok parlak olmasa da iyi bir yıl olacağını umuyorum” ifadelerini kullandı.

Konukoğlu, Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen 2. Konya Ekonomi Forumu’nda, “Anadolu’dan Dünyaya Yükselen Şirketler; Geleceği Yönetmek” konulu oturumda Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın yönetiminde soruları yanıtladı.

Tekstil sektörünün zor bir dönemden geçtiğine dikkat çeken Konukoğlu, “Ancak tekstil çok farklı bir sektör. Bir iki yıl zarar etse bile sonunda o yılların kaybını telafi eder” şeklinde konuştu.

Stok üretimi yerine bazı tesislerin dinlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Konukoğlu, “İki yıldır kaynaklar faizde değerlendirildi. Faizler düştüğünde, 2026 yılı ile birlikte yatırımlar yeniden başlayacak. Pes etmek yok. Çünkü bizi kabul edecek başka bir ülke olmadığını unutmadan elimizi taşın altına koymalıyız” dedi.

Konukoğlu, bu tür toplantıların katılımcıların ufkunu açtığını vurguladı ve şirket yönetimlerinde değişikliklerin başkanın sağlığına yönelik tavsiyelerle yapılması gerektiğini ifade etti.

Kendisinin Anadolu’da bu süreçte öncülük ettiğini belirten Konukoğlu, “Daha 50 yaşındayken, ’65 yaşına geldiğimde, Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanlığı ve SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinden ayrılacağımı açıkladım.’ O gün geldiğinde de gereğini yaptım ve ayrıldım” şeklinde konuştu.

Yönetim kurulu başkanının, sağlığı yerindeyken görevi devretmesinin yönetime dinamizm kazandıracağını belirten Konukoğlu, “Görevi bırakmak ve süreci yönetmek devreden için kolay değil. Ama değişim için ölüm mü beklenmeli? Bu süreç sağlıklı yönetilirse, görevi devreden kişi, devralana yaşadığı aksaklıkları belirterek şirketin sağlıklı gelişmesine katkı sağlar. Bu sayede başkanın vefatı sonrası çıkabilecek yönetim kavgalarının da önüne geçmiş olur” ifadelerini kullandı.

Kendi ailesinin miras paylaşımındaki deneyimlerine de değinen Konukoğlu, babası Sani Konukoğlu’nun vefatı sonrası adil bir paylaşım gerçekleştirdiklerini anlattı. “Ailelerin en önemli sorunlarından biri, miras paylaşımını adaletsiz yapmak veya hiç yapamamaktır. Babam hayatını kaybedince, kardeşler arasında sorun yaşanmaması için ne yapabileceğimi araştırdım ve farklı bir yöntem uyguladım” dedi.

Bu süreçte oluşturdukları heyetin, babasının mal varlığını kalem kalem tespit ettiğini belirten Konukoğlu, “Şirket hisseleri zaten belli, bunda sorun yoktu. Heyetimiz gayrimenkulleri güncel değerleri ile fiyatlandırarak, üzerlerine o gayrimenkulün değerini belirten pusulalar yazdı. Ailemizin en küçüğünden başlayarak herkes kendisine düşeni torbadan çekerek belirledi.” şeklinde konuştu.

Konukoğlu, bu yöntemin aile içinde adaletsizlik yaratmadığını ve herkesin paylaştığı gayrimenkulden memnun kaldığını belirtti. 2. Konya Ekonomi Forumu öncesinde iş insanları Ahmet Şekeroğlu ve Tahir Büyükhelvacıgil’i de ziyaret ederek değerlendirmelerde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu