YAŞAM

Gaziantep’teki Suriyeli Nüfusunda Düşüş Yaşanıyor!

Gaziantep, uzun yıllar boyunca Türkiye’nin en fazla Suriyeli nüfusuna sahip şehirlerinden biri olmuştur. Ancak son bir yıl içerisinde bu durum önemli ölçüde değişim göstermiştir. Gaziantep Valisi Kemal Çeber, düzenlediği basın toplantısında, şehirdeki geçici koruma altındaki Suriyeli sayısının 2024 yılına göre yaklaşık 100 bin kişi azaldığını açıkladı.

Vali Çeber, 2024 yılında 470 bin civarında olan geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısının, 2025 itibarıyla 369 bine düştüğünü belirtti. Bu düşüşün sebepleri arasında gönüllü geri dönüşler ve kayıt sistemindeki güncellemeler yer almaktadır. Çeber, sürecin insani ve hukuki çerçevede yürütüldüğü konusunda bilgi verdi.

“Kayıt Dışı Neredeyse Kalmadı”

Vali Çeber, göçle mücadelede önemli bir aşamanın geride bırakıldığını söyledi. Kayıt dışı Suriyeli sayısının yok denecek kadar azaldığını belirten Çeber, güvenlik birimlerinin sahada etkin çalışmaları sayesinde kaçak göçmen üzerinde tam denetim sağlandığını ifade etti. Bu bağlamda Gaziantep’in örnek bir şehir haline geldiğini vurguladı.

Vedalar Gözyaşlarına Sahne Oluyor

Çeber, göç sürecinin yalnızca sayılardan oluşmadığını da sözlerine ekledi. Özellikle okul çağındaki çocukların dönüş sürecinde yaşadığı duygusal anların altını çizen Vali, bazı çocukların sınıf arkadaşlarına veda ederek ülkelerine döndüğünü aktardı. Çeber, “Bunlar, sadece bürokratik değil, duygusal olarak da hassas süreçler,” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu