EKONOMİ

Kuraklık Bitkileri Kurutuyor, Çiftçiler Dertli!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Gaziantep, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman’ın bazı kısımları ve Şanlıurfa’da, mevsiminde gerçekleşmeyen yağmurlar kuraklığı beraberinde getirdi. Hasat dönemi yaklaşmasına rağmen, bazı tarlalarda boyları 15 santimetreyi aşmayan ekinlerin bulunması dikkat çekiyor. Bu durum, tarım alanlarının hayvanlar için otlak haline dönüşmesine neden oldu.

Özellikle Gaziantep, Kilis, Diyarbakır, Mardin ve Adıyaman’ın belirli bölgelerinde yağış eksikliği, tahıl üreticileri için ciddi sorunlar yaratıyor. Arpa, buğday ve mercimek gibi temel tarım ürünlerinin ekildiği alanlardaki bitkilerin boyu yalnızca 10-15 santimetreye kadar ulaşıyor. Birçok bölgede ürünler, başak tutma aşamasına bile geçemedi. Hasat edilemeyecek durumda olan zayıf ürünler, hayvanların otlak alanı olarak kullanılmaya başlandı.

Birçok çiftçi ürünlerini hasat edemeyecek

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Koçak Mahallesi’nde çiftçilikle uğraşan Ahmet Çifçi ve kardeşi Mehmet Çifçi, bu yıl ekinlerin tamamen kuruduğuna dikkat çekti. Ahmet Çifçi, devletten yardım talebinde bulunarak, “Nasıl ektiysek öyle duruyor, ekinler kurudu. Hayvancılık öldü, bu yıl hayvanlara verecek saman dahi yok. Göçüp gideceğiz, devletin el uzatmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Her şey borç, şimdi nasıl ödeyeceğiz”

Gaziantep’te tarım yapan Ali Caycıgil, hem tarım hem de hayvancılık alanında ciddi bir kriz yaşadıklarını belirtti. Caycıgil, “Bu yıl ürün olmadı. Mazot, gübre her şey borçla alındı. Şimdi nasıl ödeme yapacağımızı bilmiyoruz. Kuruyan ekinleri hayvanlar bile yemiyor” dedi.

“2 yıldır kuraklık var, hayvanlar aç”

Aynı mahallede çobanlık yapan İsa Demir, kuraklığın etkisinin 2 yıldır sürdüğünü belirterek, hayvancılığın da zor durumda olduğunu vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu