‘Kaza var ama bilgi vermem’ cevabı

Gaziantep’te, iskelesi çöken ve enkaz altında kalan mühendis Korkut Küçükcan’a mezar olan cami inşaatı ile CİMER’e Bilgi Edinme Başvurusu kapsamında sorulan sorulara cevap verilmedi.   

‘Kaza var ama bilgi vermem’ cevabı

 

“CAMİ KAÇAK MI, RUHSAT-PROJE VAR MI?”

Ankara Barosu’na kayıtlı, Gaziantepli Avukat Kemal Vuraldoğan, Şahinbey İlçe Belediye Başkanlığı’nın cevaplandırılması talebiyle CİMER’e başvurarak, bir mühendisin hayatını kaybetmesine neden olan cami inşaatındaki kazayla ilgili bir dizi soru sordu.

Vuraldoğan, CİMER’e yaptığı başvuruda Avrupa’nın en büyük camisi olacağı söylenen ve temeli ayıldıktan sonra 7 yıl çivi dahi çakılmayan cami inşaatıyla ilgili olarak, “Gaziantep ili Şahinbey İlçesi Bağlarbaşı mevkiinde 248 ada1 ve 2 nolu parsellerde kaçak bir inşaatın bulunup bulunmadığını, toplamda 14.000 bin metrekarelik inşaatın ruhsatının, mimari, statik ve iskele projelerinin olup olmadığının tarafıma bildirilmesi; ruhsat yok ise gerekli adli ve idari soruşturmanın gereğini talep ederim” dedi.

“BİLGİ VEREMEYİZ” YANITI

Şahinbey Belediye Başkanlığı bu Av. Kemal Vuraldoğan’nın talebine, “Yapılan incelemede adı geçen taşınmaz üzerinde cami yapısında bir kaza meydana gelmiştir. Bununla ilgili olarak cumhuriyet savcılığın adli, Şahinbey Belediyesi’nin idari soruşturma başlatmıştır. İstemiş olduğunuz bilgi ve belgeler Bilgi Edinme Kanunu’nun 19 ve 20. Maddeleri kapsamında olduğundan talebinize yanıt verilemeyecektir” şeklinde bir cevap verildi.

BİLGİ EDİNME KANUNUN O MADDELERİ NE DİYOR?

MADDE 19- Kurum ve kuruluşların yetkili birimlerince yürütülen idarî soruşturmalarla ilgili olup, açıklanması veya zamanından önce açıklanması hâlinde;

  1. a) Kişilerin özel hayatına açıkça haksız müdahale sonucunu doğuracak,
  2. b) Kişilerin veya soruşturmayı yürüten görevlilerin hayatını ya da güvenliğini tehlikeye sokacak,
  3. c) Soruşturmanın güvenliğini tehlikeye düşürecek,
  4. d) Gizli kalması gereken bilgi kaynağının açığa çıkmasına neden olacak veya soruşturma ile ilgili benzeri bilgi ve bilgi kaynaklarının temin edilmesini güçleştirecek,

Bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.

 Adlî soruşturma ve kovuşturmaya ilişkin bilgi veya belgeler

MADDE 20- Açıklanması veya zamanından önce açıklanması hâlinde;

  1. a) Suç işlenmesine yol açacak,
  2. b) Suçların önlenmesi ve soruşturulması ya da suçluların kanunî yollarla yakalanıp kovuşturulmasını tehlikeye düşürecek,
  3. c) Yargılama görevinin gereğince yerine getirilmesini engelleyecek,
  4. d) Hakkında dava açılmış bir kişinin adil yargılanma hakkını ihlâl edecek,

 Nitelikteki bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.

 4.4.1929 tarihli ve 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu, 18.6.1927 tarihli ve1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu, 6.1.1982 tarihli ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu ve diğer özel kanun hükümleri saklıdır.

2.01.2020 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR