'ZÜBÜK' FİLMİNİN KENT VERSİYONU

3 CHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI NASIL 3 AKP’Lİ OLDU?

'ZÜBÜK' FİLMİNİN KENT VERSİYONU

 

Geçen yıl belediye başkanı seçilen CHP Gaziantep Araban ilçesi Hasan Doğru’nun birtakım sorunlar (!) nedeniyle AKP’ye geçtiği haberi yerel siyasette soğuk duş etkisi yarattı. Halkın oyları ile bir partiden herhangi bir makama seçilen kişinin ne olursa olsun saf değiştirmesini ahlaki bulmam. Bunu en baştan söyleyeyim.

Küçük bir ilçe olan Araban, siyaset açısından gerçekten ilginç bir yer. Aynı Yavuzeli ilçesi gibi. Araban’da partisi tarafından ikinci kez başkan adayı gösterilen Hasan Doğru’nun, doğru bir iş yapmadığı ortada.

Bu konuda en net ve dikkat çeken açıklamayı CHP Araban İlçe Başkanı Mustafa Kayacı’dan geldi. Kayacı, hiç çark etmeden, “Seçmenimizden özür diliyoruz” dedi ve olayın son derece estetik bir biçimde doğruladı.

Yavuzeli ilçemize gelince, buraya da CHP’den belediye başkanı olarak seçilen Kemal Sakaroğlu’da aynı şekilde CHP’ye sırtını dönerek, AKP’ye kaçmıştı.

Benzer bir şekilde yine CHP’den Karkamış ilçe belediye başkanı seçilen Nuh Kocasalan da gemiyi terk etmiş ve soluğu AKP limanında almıştı.

Yani ne bileyim, hıyar seçmeyi bilip, aday seçmeyi bilememe durumu diyeceğim değil.

“Siyasi erdem” diyeceğim, bu kez zırt-pırt kılık değiştirenler kızacak.

“İlçede rant var mı?” diyeceğim, “olsa olsa ne olur?” diyeceksiniz.

Ama CHP’de ön düzene ayar veren, kayışı kırıp iktidar masasına çörekleniyor.

Fakat bu başkanların 31 Mart seçimlerini çoktan unuttuğu, düşünmediği bir şey var. CHP, son yerel seçimde kendi kazandığı belediyeler içerisinde yüzde 53,80 oranında oy alırken, AKP aynı belediyelerde yüzde 41,69 oranında kaldı. Burada yüzde 8 fark var.

31 Mart seçimleri sonrasında ortaya çıkan tabloda, Türkiye nüfusunun yarısının yaşadığı şehirler CHP’li adayların kazandığı belediyeler tarafından yönetiliyor. Tablo şöyle:  Yüzde 49.02 CHP, yüzde 39.43 AKP,  yüzde 4.97 MHP, Yüzde  6.57 HDP… (*)

Burada ise fark yüzde 10’a çıkıyor.

"Bu değerler doğal olarak akla CHP ve Millet İttifakı’nın önümüzdeki olası erken seçimin en güçlü adayı olduğu algısını yaratıyor, ki bir noktaya kadar da haklılık payı olan bir düşünce bu."

Yani aslında yerel iktidar olan CHP’den, yerel muhalefet olan AKP’ye geçiş bu. Bilmem farkında mı By Doğru?

Bu siyaset çerçiliğinde DEVA Partisi ile Gelecek Partisi’ne geçen, AKP’nin sofrasında kaşık sallamışlar da epeyce var.

Ali Babacan’a bakıyorsun, “hak, özgürlük, adalet” diyor, bizdeki siyaset eskileri yamanacak yer arıyor.

Gelecek desen, yeni gibi görünen kaportası değiştirilmiş, Hacı Murat motoru takılmış araba gibi. Şimdiden, siyaset emlakçılarının ipoteği altına girdi. Zaten Hoca’nın başbakanlık dönemini, bırakın Antep’in tüm hamamlarını, kışın taşan Alleben Göleti bile temize çıkaramaz.

Gaziantep’te, siyaset pazarında inanılmaz işler dönüyor.

Ne diyordu Kemal Burkay?

“Belki şehre bir film gelir”

Ben mi?

Yazıya koyduğum fotoğrafa bakıp, gülümsüyorum Kemal abi…

 

(*) Veriler, Antalya’da gazetecilik yapan aynı zamanda IMC Araştırma Şirketi sahibi Ali Taş arkadaşımızın, “Seçmen Eğilimi Araştırması’ndan..

 

 

 

 

24.06.2020 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR