EKONOMİ

Yerli Üretimle Enerji Tasarrufu ve Verimlilik Sağlandı!

İsmail Ertuğrul Uyasır liderliğindeki ekip, enerji verimliliği üzerine yoğun çalışmalar yaparak tasarruf ve güç artırma hedeflerine odaklandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onay aldıktan sonra bir yıl süren çalışmalar sonucunda, ekip çamaşır makinesi motoru kullanarak şebekeden aldıkları enerjiyi 12 katına çıkarmayı başardı.

Uyasır, geliştirdikleri cihazın yerli ve milli olduğunu vurgulayarak, “Bu cihaz, şebekeden 400 watt güç çekiyor ve 10 kilovata kadar enerji verebiliyor. Kendi alanında, uzun uğraşlar sonucunda meydana gelen bir cihaz olarak dünya genelinde benzeri yok. Özel olarak tasarlanmış bir alternatörümüz var ve bu alternatör için gerekli torku belirli ağırlık döngüleri ile sağlıyoruz. Örneğin, bir çamaşır makinesi motorunun döngüsü ile 3+1 dairenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir cihaz geliştirdik. Gelen enerjiyi 3-4 ampere kadar artırabiliyoruz. Tüm test süreçleri tamamlandı ve bakanlık dahil olmak üzere gerekli tüm onaylar alındı. Normal bir ev ortalama 5 kilovata kadar enerji tüketiyor ve aylık elektrik faturası 900 TL civarında oluyor. Bizim cihazımız kullanıldığında, bu fatura 100-120 TL’lere düşecek. Böylece neredeyse yüzde 90 tasarruf sağlanmış olacak” şeklinde açıklama yaptı.

Uyasır, cihazın Rize Belediyesi’ne göndereceklerini belirterek, burada hidroelektrik santrallerinde enerjide verim artırmak amacıyla kullanılacağını ifade etti. “Cihazımız Rize Belediyesi’ne gidecek. 900 kilovat enerji üreten bir hidroelektrik santralinin gücünü 4 megavata kadar yükseltebiliyoruz. Yaptığımız çalışmalar bunu kanıtladı. Cihazımız tamamen yerli ve milli bir ürün. Her türlü fabrikada, sanayide, tekstilde, teknolojide ve evlerde elektrikle çalışan her alanda kullanılabilir” şeklinde sözlerini tamamladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu