GÜNCEL

“Türkiye’nin Deprem Haritası Yenilendi! Riskli Bölgeler Belirlendi”

AFAD tarafından yapılan açıklamalara göre, Türkiye Deprem Tehlike Haritası güncellenerek, 18 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı ve 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu proje, Başkanlık tarafından yürütülen Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) tarafından desteklenmektedir. Ayrıca, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) da projeye katkı sağladı. "Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği" de aynı tarihte Resmi Gazete’de yayımlanarak, eş zamanlı olarak uygulanmaya başladı.

BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Birinci derece riskli bölgeler arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt bulunuyor.

İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

İkinci derece riskli bölgeler arasında yer alan iller arasında Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak ve Zonguldak yer almaktadır. Ayrıca, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum da bu riski taşıyan illerdir.

GAZİANTEP, ŞANLIURFA, ADANA, KİLİS ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ

Üçüncü derece riskli bölgeler kapsamında Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana ve Gaziantep’in bazı bölgeleri yer almaktadır. Ayrıca Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir de bu kapsamda değerlendirilmiştir.

YIKICI DEPREM RİSKİ OLAN BÖLGELER

NTV canlı yayınında jeolog profesör Okan Tüysüz, "Büyük deprem olur mu?" sorusuna yanıt vererek, "Bu depremin olduğu yer için kişisel olarak benim daha büyük deprem beklentim yok. 2020 Elazığ depremi, arkasından 6 Şubat depremleriyle buradaki fayların stresinin büyük ölçüde boşaldığını bekliyoruz." şeklinde ifade etti.

Tüysüz, daha büyük bir depremin olmayacağını, ancak artçı depremler konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. 5,9 büyüklüğündeki depremin ardında 5’e varan artçıların meydana gelebileceğinin olağan olduğunu belirtti. Ayrıca, hasar görmüş yapılardan uzak durulması gerektiğini de dile getirdi.

6 ŞUBAT’TA DOĞU VE ORTA ANADOLU BÖLGESİ SIKIŞTI

6 Şubat’ta gerçekleşen depremin ardından Doğu ve Orta Anadolu bölgesinin sıkıştığını ve burada önemli stres değişiklikleri yaşandığını ifade eden Tüysüz, bu bölgedeki depremleri olağan karşılamak gerektiğini belirtti. Bazı alanlarda ise daha fazla dikkat gösterilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Özellikle Bingöl, Çelikhan-Elazığ arası gibi bazı bölgelerde 6 Şubat depremlerinin ardından benzer depremlerin ortaya çıkmasını beklediklerini aktardı. Bingöl çevresinde riskli bir kesim olduğunu söyleyen Tüysüz, Yedisu segmentinin 7’nin üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Erzincan ovasının doğusu ile Bingöl arasında kalan bu bölge riskli alanlar arasında yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu