EKONOMİ

Turizmciler, Acil Eylem Planı istiyor

Corona virüsü sonraası "Evde kalın" çağrısını destekleyen turizmciler, İstanbul Asya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Sedat Başalan öncülüğünde durumu değerlendirdiler.

 

İstanbul Asya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Sedat Başalan, Corona virüsü dolayısıyla turizm sektöründe yaşanılan sıkıntıları anlattı. İçerisinde bir dizi taleplerinin de olduğu bir Acil Eylem Planına ihtiyaç duyduklarını anlatan Sedat Başalan, “Bu süreçte istihdamı korumak çok önemlidir. Devletimizin bacasız sanayi turizm sektörünün tüm unsurlarıyla ayakta durabilmesi için Acil Eylem Planı alması gerekmektedir. Eğer SGK ve muhtasar ödemeleri 6 aylık bir süreçte hiç alınmazsa ve İŞKUR eliyle en azından 3 aylık dönemde turizm çalışanlarının maaşlarına bildirge üzerinden yüzde 50’lik bir katkı sağlanırsa; sektörde kimse işsiz kalmaz ve bu kötü günleri de hepbirlikte geride bırakmış oluruz” dedi.

İstanbul Asya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Sedat Başalan, turizm sektöründe yaşanan krizi dile getirdi. Özellikle iptal ve iadelerin zaten bu dönemde geliri olmayan turizm acentelerini güç durumda bıraktığına işaret eden Başalan, şunları söyledi:

TURİZM SEKTÖRÜ DERİN BİR KRİZİN İÇİNE GİRDİ

“Bacasız sanayi turizm, ülkemizin en önemli gelir kaynaklarının ilk sıralarında yer alıyor. Bu sektörde yer alan 12 bin acenta, çalışanlarıyla birlikte 60 bin kişi, aileleriyle birlikte 200 bin kişiye ekmek veriyor. Bugünlerde ekonomimize 50 milyon turistle 50 milyar dolarlık bir gelir hedeflediğimiz bugünlerde, en kırılgan dönemden geçiyoruz. Bildiğiniz gibi ülkede yaşanan bir patlamada, bir salgın hastalıkta ilk olarak turizm sektörü etkileniyor. Daha önce yaşadığımız krizlerin aksine de içinden geçtiğimiz süreçte küresel bir sorun yaşadığımız için çok derin bir kriz içinde bulunmaktayız.

Havayolları şirketleriyle birlikte oteller, organizasyonlar, etkinlikler ve seyahatler dâhil, turizme dair tüm etkileşimlerde bugün büyük bir sessizlik var. Sayın Cumhurbaşkanımız ve sonrasında Bakanlıktan yapılan “Evlerimizden dışarıya çıkmayalım” çağrısı sonrası biz de turizmciler olarak uymaya ve tavsiyeleri uygulamaya çalıştık. Buna göre de 30 Nisan tarihine kadar evlerimizden ‘home-office’ olarak ya da kısıtlamalara riayet ederek ve önlem alarak ofislerimizden müşterilerimize hizmet vermeye gayret ediyoruz. Özellikle iptal ve iadeler ile örülü sıkıntılı bir süreci de turizmciler olarak atlatmaya çalışıyoruz. Şu dönemde ise müşterilerimizden, iptal etmek yerine tatil kararlarını ileri bir tarihe ertelemelerini rica ediyoruz.”

Devletin bir dizi önlem alması, Acil Eylem Planı hazırlaması durumda süreci hepbirlikte atlatabileceğine de dikkat çeken İstanbul Asya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Sedat Başalan, konuşmasına şöyle devam etti:

SEDAT BAŞALAN: “ACİL EYLEM PLANIYLA TURİZM ACENTALARI DESTEKLENMELİDİR”

“Biz bu noktada kısa vadeli tatil için ödeme yapan müşterilerimize zaten gerekli iptali gerçekleştirip, iade işlemini gerçekleştiriyoruz. Kimilerinde bu havayolları, acentalar ve tur operatörleri eliyle belirli bir takvime uygun olarak iadeler şeklinde olurken, kimilerinde de ‘öteleme’ dediğimiz tarih değiştirme şeklinde hayata geçiyor. Bizim asıl ifade etmek ihtiyacı duyduğumuz konu ise seyahat acentalarının işlerinin tamamen durduğu bir noktada ve Devletimiz tarafından SSK, stopaj gibi uygulamaların süresinin 3 ay ertelenmesi kararı sonrasında turizm acentalarından bir geliri olmadığı halde neyi öteleyeceği sorunudur. Çalışanlarımız, maaşlarını ödeyemememiz dolayısıyla zaten bir mağduriyet yaşamaktadır. Biz yaz aylarında elde edeceğimiz küçük kârlarla ayakta durmayı planlarken, iade ve iptallerin birikmesi sonucu, geleceğin de belirsiz olmasının sancısını yaşıyoruz.

Hiçbir sektör aldığını geri iade etmez. Örneğin fırından ekmek alırsınız, geri götürdüğünüzde fırın kabul etmez ya da bir kuyumcudan çeyrek altın alırsınız 520 liraya, geri iade ettiğinizde sizden aynı altını 500 liraya geri alır. Bu aradaki 20 lirayı da ‘Benim hizmet bedelim, kazancım’ der. Maalesef biz ise hizmet veriyoruz, danışmanlık yapıyoruz ancak karşılığını alamıyoruz.

Biz seyahat acentaları bir Acil Eylem Planı hazırlanmasını ve en azından 6 ay boyunca sigorta ve muhtasar ödemelerinin ötelenmesi değil; hiç alınmamasını talep ediyoruz. Yine bu süreçte bizler çalışanlarımızı işten çıkarmamamız karşılığında İŞKUR’un yardımcı olmasını ve en azından 3 aylık süreçte onları işsizlik maaşı desteğiyle desteklemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizim işten çıkarmamız, işsizlik psikolojisini artıracağı gibi 10 ay gibi bir süreçte İŞKUR’a yük olacakken, 3 aylık bir destekle bu süreci hepberaber omuzlamış olacağımızın bilinmesini istiyoruz. Bu şekilde olduğunda hem piyasa hem de turizm çalışanları, ‘3 ay sabredeceğiz ama sonrasında işsiz de kalmayacağız hem de bu süreçte temel ihtiyaçlarımızın bir bölümünü karşılamış olacağız’ psikolojisiyle hareket edecektir.”

İçinde bulunduğumuz 2020 yılının artık turizm sektörü için sona erdiğinin altını çizen Sedat Başalan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un turizm sektörünün içinden gelmesi dolayısıyla yaşanılanlara hâkim olacağını vurgulayarak, sözlerini şöyle bitirdi:

BAŞALAN: “YAŞADIKLARIMIZ 12 BİN ACENTANIN ORTAK SORUNUDUR”

“Biz turizm çalışanlarının artık bu yıldan bir beklentisi kalmamıştır. Biz önümüzdeki 9 aylık süreçte zaten büyük bir fedakârlıkla hareket edeceğimizi planlıyoruz. Eğer bu bahsettiğimiz Acil Eylem Planları hayata geçirilirse, Devletimizin de desteğiyle hepbirlikte bu süreci aşabilmeyi hedefliyoruz. Aksi takdirde ücretiz izin ya da işten çıkartmak zorunda kaldığımızda, hem piyasanın hem de işsiz kalacak olan onbinlerce kişinin olumsuz etkileneceğini görebiliyoruz. İşsiz kalacak kişilerin kredi kartı borcu, kirası ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yüküyle hem kendisi hem çevresini zor durumda bırakacaklarının bilincinde olmamız gerekiyor. Acentaların ise şu süreçte böylesi ağır bir yükün altından kalkması mümkün görünmemektedir. Yaşanan belirsizlikler bir an önce sona ermelidir.

İstanbul Asya Bölge Temsil Kurulu olarak, bu sabah üyelerimizle gerçekleştirdiğimiz toplantıda, bu konudaki eylem planlarının acilen alınmasının önemini vurguladık ve gerekli düzenlemelerin de gerek bugünlerde çıkacak olan torba yasada yer alması ve gerekse de konunun Bakanlıklar dâhil olmak üzere Cumhurbaşkanımıza kadar önemle dikkatlerine sunulması konularında bir çalışma içine girmemiz gerktiğini kararlaştırdık. Bölgemizde sayısı 1000’i aşan acentanın sesi olmak, Beykoz Gündem eliyle konuyu kamuoyunun da gündemine taşımak birincil hedefimizdi. Yazdığımız sorunun ülke genelindeki 12 bin acentanın da ortak sorunu olduğunun bilinmesini istiyoruz. Tekrar küresel anlamda yaşanan Corona virüsü dolayısıyla Türkiye’de de başlayan kritik süreçte tüm Halkımıza sabır ve metanet diliyoruz; Devletimizle birlikte de topyekûn 80 milyon vatandaşımızın bu süreçten en az hasarla çıkacağına olan inancımızı bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Emin olun bu süreci birlikte ve güçlü bir şekilde atlatmamız halinde bizler, bacasız sanayi olan turizmde yine ülkemizin en önemli lokomotiflerinden birisi olmaya devam edeceğiz. Alınan tedbirler sonrası açılacak her türlü yarayı da birlikte ve elele kapatmanın gururunu paylaşacağız. Evde kalma konusundaki hassasiyeti bugünlerde bizler de turizm acentaları olarak hararetle dile getiriyor ve destekliyoruz. Özellikle yaşlı vatandaşlarımızın kendi sağlıkları için sokağa çıkmamalarında büyük yarar olduğunu savunuyoruz.

Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, bu konuları çok iyi bilen ve kendisi de turizm sektöründen gelen bir isimdir. Bu süreçte bizim bu çağrımıza bilinçli de bir şekilde olumlu yanıt vereceğine inanıyoruz. Kısa zamanda sözkonusu Acil Eylem Planı sonrasında küçük bir pansuman tedaviyle, bu arada süreci dik bir şekilde tamamlayacağımızı ve yaşanılanların tümünü de anlayacağımızı düşünüyoruz.”

Öte yandan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği TURSAB’ın özetle şu maddeler ile iglili beklentide olduğu belirlendi:

1.Hukuki sorun çıkmaması açısından sektörler içerisinde Turizm ve Seyahat acenteciliği sektörü adının geçmesi gerekmektedir.

2.2020 TÜRSAB aidatlarının alınmaması ile ilgili TC Kültür ve Turizm Bakanlığının onaylaması gerekmektedir.

3.Türsab üyelerinin, havayolu ve otellere gelecek işler ile ilgili yaptığı ön ödemelerin iade edilmesi gerekmektedir.

4.Turizm taşımacılığı KDV sinin %1 e indirilmesi gerekmektedir.

5. Turizm ajans payı vergisinin yıl sonuna kadar alınmaması gerekmektedir.

6. Acentelere 2 yıl geri ödemesiz kredi desteği

7. İptal edilen tur ve rezervasyonlarda, Hizmet bedellerinin düşülerek ücfetin iade edilmesinin yasal hale gelmesi

8. “İptal etme, ertele” kampanyamızın kamu otoriterelerincede paylaşılması

9. İç hat iptallerinde grup iadeleri yapılmamaktadır. İç hat grup bilet iptalleri iade edilmelidir.

10. Ofis kiralarının,zamana yayılarak ertelenmesi.

11. Seyahat acentelerine özel, Sgk ve vergilerin 3 ay ertelenmesi değil 6 ay muaf olması gerekir. Acentalar 9 ay iş yapamayacaklardır.

12. Haziran 2020 sonuna kadar Çek ödemelerinden kaynaklı sıkıntılara sicil affı getirimlesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu