ŞEHİR SOHBETLERİ: ŞAHİNBEY BELEDİYE BAŞKANI MEHMET TAHMAZOĞLU
GÜNCEL ŞEHİR SOHBETLERİ adı altına kente yön verenler isimleri bunda böyle sizlerle buluşturmayı hedefliyoruz. İlk konuğumuz Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu...
yurthaberleri.net olarak Gaziantep Güncel Gazetesi işbirliği ile GÜNCEL ŞEHİR SOHBETLERİ adı altına kente yön verenler, yerel yöneticiler, siyasiler, akademisyenler, oda başkanları, sendikacılar, kadınlar, gençler, kanaat önderleri yani her kesimden insan ile şehrimizi konuşacağız, olup bitene farklı bir pencere açacağız.
Bu kapsamda ilk konuğumuz Şahinbey Belediyesi Başkanı Mehmet Tahmazoğlu oldu. Klasik belediyecilik hizmetleri dışında, toplumun her kesimini kapsayan hizmet ve uygulamaları ile gündemden hiç düşmeyen Başkan Tahmazoğlu, 3. dönemimin son çeyreğine girdi.
2009, 2014 ve nihayetinde 2019 seçimlerinde yüzde 60’ın üzerinde oy alarak trendini sürekli yükselten Tahmazoğlu, belki de Gaziantep kamuoyunda en fazla tanınan isimlerin başını çekiyor.
“Hoş geldin Bebek” projesi ile ilçede dünyaya gelen ve ilk nefesini alan bebeklerden, çıtı-pıtı elbiselerini giyerek ana sınıfına başlayan miniklere, lise öğrencilerinden, üniversitelilere, askere gideceklerden, dünya evine girecek çiftlere, hayatın tecrübesini yeniden hayata yansıtan ev kadınlarından, babalara, dedelere, esnafa , yoksulluğun pençesinde kıvranan ailelere, okuldan, polis merkezine, konuttan, yola, yeşil alandan, tarıma, kültürel hizmetlerden, tarihe kadar uzanan skalada yaşamın sarmaladığı her alanda onu görmek mümkün.
İşte, Güncel Şehir Sohbetleri yazı dizimizin bu siftah yazısında, Başkan Tahmazoğlu, şehirle ilgili düşüncelerini nasıl güncellemiş, ‘15 yıla yaklaşan tecrübesi ile ne düşünüyor?’ ne yaptı, ne yapmak istiyor?’ buna bakacağız.
Sn. Başkan, siyaset ve belediye başkanlığının evrelerine dayanarak bir Gaziantep resmi yapın desek, avantajları ve dezavantajları ile nasıl bir tasvirde bulunursunuz?
ÇOK AVANTAJI OLAN BİR KENTİZ AMA BU YETERLİ DEĞİL…
Kadim geçmişi, coğrafyası, girişimciliği, tarihi ile ele aldığımızda Türkiye ve bölgemizdeki iller arasındaki en avantajlı kentin Gaziantep olduğunu rahatlıklar söyleyebilirim. Çalışkan, kapsayıcı, hoşgörülü, dinamik ve gelişmeye açık bir kentiz. Güçlü tarihi, kültürel değerleri, gastronomisi, bilimsel alandaki çalışmaları, üniversiteleri, sanayisi, ekonomisi, üretici ruhu, sınır tanımayan girişimciliği, hızlı büyümesi ile gerçekten yıldızı parlayan bir kentiz. Ancak bunlar yeterli mi? Hayır! Yapılması gereken daha pek çok iş olduğunu düşünüyorum.
Dezavantaj konusunda Suriye’deki iç savaşla birlikte 10 yılı geçen süreçte aldığımız göçün etkilerini zaman içinde fazlası ile hissettik. Barınma sorunu ile birlikte konut fiyatları ve kiralarının artması, onların uyum sorunu, göçle gelen en yoksul kesimin Şahinbey ilçesinde olması sıkıntı gibi görünse de ilçe olarak önümüzdeki fırsatlar daha fazla oldu. Biz de ekip olarak iyi bir planlama ve kesintisiz çalışma ile birçok değerli projeyi hayata geçirdik. Burada şu noktaya dikkat çekmeden geçemeyeceğim: Herkes yayıldığı alana, hak ettiği ölçüde sahip çıkarsa, her sektör kendi gelişimini dinamik hale getirirse bu kent gerçekten farklı bir noktaya evrilir. Kültürel değerlerimizin gelecek kuşaklara taşınması önemli. Yenilikçi ruhu ve heyecanı sürekli canlı tutmamız gerekiyor. Küçük dokunuşlarla dahi büyük farklılıklar yaratabiliriz diye düşünüyorum.
Bu küçük dokunuşlarla, fark yaratmak dediğiniz olguyu somutlaştırır mısınız?
HERKESİN KAZANDIĞI, YÜZÜNÜN GÜLDÜĞÜ MUTLU OLDUĞU BİR İLÇE İSTİYORUM
Bakın mesela biz Eski Garajlar ’da işyerleri ile ilgili kentsel dönüşümü hayata geçirdik. İzbe ve sağlıksız, mahalle sakinleri ile içi çe geçmiş, araçların girip-çıkamadığı, içinde bir tuvaleti dahi olmayan atölyeleri yıkarak, esnafa yakışır yerler yaptık. Hem oranın ve kentin vitrini değişti hem esnaf kimlik kazandı hem de gelirlerini 3-5 kat arttırarak para kazanmaya başladılar. Tek dokunuş ile birçok sorunu çözdük, birçok kişiye, insanın kazanmasını sağladık. Yöneticiler olarak bizlerin, sorunları ortadan kaldırıp herkesin önünü açmamız gerekir. Yine, Şahinbey ilçesinde ikamet edip üniversiteyi kazanan kardeşlerimize 3 bin lira nakit ödeme yaptık. 22 bin gencimiz buna başvurdu. Hem kendileri hem aileleri hem de biz çok mutlu olduk, eğitimde fırsat eşitliğine katkı sağladık. Ben, Başkan Mehmet Tahmazoğlu olarak, herkesin kazandığı, yüzünün güldüğü, mutlu olduğu bir şehir, bir Şahinbey istiyorum. Tüm çalışmalarım ve çabalarım bunun için.
Belediye başkanlığınız döneminde kendinizi en başarılı bulduğunuz alan nedir? Çok istedim ama şunu da yapamadım dediğiniz bir şey var mı?
ŞAHİNBEY İLÇESİNDE ÜNİVERSİTEYİ DE SAYARSAK 360 BİN ÖĞRENCİ VAR…
Göreve ilk başladığımda, Şahinbey ilçesinde yapılacaklar için birkaç başlık belirledim. Bana göre en büyük sorun çarpık yapılaşma idi. Özdemirbey, Eski Garajlar, Boğaziçi Caddesi, Yeşilvadi Kentsel Dönüşüm Alanları, gecekondulaşmayı önlemek içindi. Uçaktan baktığınızda yeşil alan fakiri, her yeri gri ve beton olan bir ilçe görüyordunuz. Yeteri kadar yeşil doku yoktu. Hemen kolları sıvayarak buraların çehresini değiştirdik. Sağlıklı konut üretirken, depreme dayanıklı, yeşil alanı daha fazla, nefes alan bir ilçe hedefledik. Şimdiye kadar 10 bin konut, 640 park yapmışız bu az iş değil ama isterdim ki konut sayısı 20 bin 30 bin olsaydı.
Eski dönem belediye Başkanımız Dr. Asım Güzelbey’in, kent tarihi ve kültürüne yönelik çalışmasını bizde sahiplendik. Şehreküstü’de 11.6 kilometre sokak sağlıklaştırması gerçekleştirdik. Şahinbey’e bu anlamda da biz öznellik sağlamak temel çabamız oldu.
Genç nüfus ve eğitimde bizim için önemli idi. Bakın bugün Şahinbey’de ilköğretim ve lisede okuyan 294 bin öğrencimiz var. Buna üniversiteyi de eklerseniz sayı 360 bine çıkıyor. Birçok ilin nüfusundan daha fazla öğrenciye sahibiz.
Tarımsal destekler benim için çok önemli ve değerli oldu. Çitçi ve üreticilerimize verdiğimiz; tohum, fide, gübre, kanatlı, küçük ve büyükbaş hayvan ve arıcılık destekleri ile 80 bin dekar olan kullanılabilir tarımsal araziyi 300 bin dönüme çıkarttık. Güvenli, ulaşılabilir ve sağlıklı gıdaya ulaşımın ne kadar önemli olduğunu pandemide birkaç daha yaşayarak öğrendik.
Peki Sn. Başkan, hayata geçirdiğiniz tüm bu projelere rağmen, hayalini kurduğunuz ama halen gerçekleştiremediğiniz bir düşünceniz var mı?
FIRAT’IN SUYUNU GAZİANTEP’E GETİRELİM, YATIRIM PARASININ YARISINI BELEDİYE OLARAK BEN VEREYİM…
En büyük hayalim Fırat Nehri’nin suyunun tarım topraklarıyla buluşması. Bu Gaziantep’in geleceği açısından çok önemli. Gerekli çalışmalara başlansın belediye olarak parasının yarısını ben vereceğim. Düşünsenize yüzbinlerce dekar arazi sulanıyor. Üretici yılda 2-3 kez ürün alır. Rekolte ürün başına 3-5 kat daha fazla olur. Kuraklık riski ortadan kalkar, gıda üretimi ile ilgili sorunumuz kalmaz, ülkenin tahıl ambarı haline geliriz. Böyle bir yatırım ne kadar büyük olursa olsun 2-3 senede kendisini amorti eder. Şehir olarak bunun üzerinde yoğunlaşmalı ve mutlaka hayata geçirmeliyiz. Dediğim gibi maliyetin yarısını belediye olarak karşılamaya ben hazırım.
Gelelim PİAR konusuna…Tanınırlığınız gerçekten çok başka bir yerde. Sadece kendi ilçenizde değil, başka ilçelerde yaşayan vatandaşlar da sizi çok iyi biliyor. Bunu neye borçlusunuz? Bu konuyla özel olarak ilgilenen bir ekip mi var, projeleri buna odaklı olarak mı planlıyorsunuz?
YAPTIRDIĞIMIZ ANKETLERDE OY ORANIM YÜZDE 70 ÇIKIYOR
Aslında PİAR konusunda ben kendimi çok beğenmiyorum. Daha iyisi olabilir. Birileri bir tek iş yapıyor, on iş yapmış gibi anlatıyor ama biz 10 iş yapıyoruz kendimizi onlar gibi anlatamıyoruz. Her vatandaş kendisini ilgilendiren kısmına bakıyor. Mesela çiftçi ise destekleri takip ediyor, öğrenci ise bursları, evsiz ise yaptığımız konutları, dar gelirli ise sosyal yardımlarımızı takip ediyor. Belediye çalışmalarını Şahinbey halkına bir bütün olarak anlatabildiğimizi düşünmüyorum. Ben istiyorum ki ilçe halkı bir, değil birkaç hizmetten birden faydalanabilsin. Sonuçta “insanı yaşat ki insan yaşasın” ilkesiyle hareket ediyoruz. Hizmetlerimizde asla partizanlık yapmıyoruz. Bu nedenle girdiğim her seçimde oylarımı arttırarak çıktım. Son dönem yaptırdığımız anketlerde yüzde 70’in üzerinde oy aldığım görünüyor.
Ekonomide son dönem bir kırılma yaşanıyor. Bu sıkıntı vatandaşlarla olan münasebetlerinize yansıyor mu? Bir tepki sözkonusu mu?
HALKTAN ŞU ANA KADAR HİÇ OLUMSUZ TEPKİ ALMADIM
Sürekli halkın içindeyim gerek yaya gerek motorsiklet ile çoğunlukla da tek başıma dolaşıyorum. Halktan gördüğümüz ilgi ziyadesi ile memnun edici. Sürekli ne üreteceğimizi düşünüyoruz. Örneğin son yaptığımız Yeşilvadi Kavşağı trafiğe önemli ölçüde nefes aldıracak. Ayrıca Türkiye’nin en büyük kütüphanesini yapıyoruz. 40 bin metrekare olacak ve kapıları adeta bir bilgi hazinesine açılacak. O yüzden bugüne kadar hiç olumsuz bir tepki almadım. Bizler yerel yönetimler olarak ekonomideki dalgalanmadan en fazla etkilenen kesim olan sabit gelirliler ve emeklilerin hayatını kolaylaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu yıl Ramazan ve Kurban Bayramı’nda dar gelirlilere 200 milyon lira nakdi yardım yaptım. 22 bin üniversiteliye 3’er bin lira verip, 60 milyon lira ödedik. Gıda Bankamız son derece düzenli çalışıyor. Okullar açıldığında yüzbinlerce adet kitap, kırtasiye, test, yardımcı kitap dağıtarak ailelerin öğrenciler için ayırdığı bütçeye katkı veriyoruz.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı Sn. Başkan…
SİYASİ BİR HEDEFİM YOK, PLANIM YOK…
Kariyerist biri değilim. İleri de şu olurum, bu olurum diye bir planım, hedefim, bir ajandam yok. Belediye başkanlığım döneminde Şahinbey’e kazandırdığım ve kazandıracağım projeler, eserler, insanların akıllarında ve gönüllerinde iyi yer edinmek, hayırla anılmak benim için en önemli iştir. İlçemiz için çalışmaya, hizmet üretmeye ve insanlarımızın hayatını kolaylaştırmaya devam edeceğiz.