SEÇİM ÖNCESİ GAZİANTEP'İN SİYASİ FOTOĞRAFI NEDİR?

Partiler, artan seçmen sayısı, polemikler, avantajlar, dezavantajlar ve öngörüler ile bir seçim analizi yaptım. Seçime kadar da yapmaya devam edeceğim.

SEÇİM ÖNCESİ GAZİANTEP'İN SİYASİ FOTOĞRAFI NEDİR?

 

Türkiye’de rejimin kaderini belirleyecek olan seçime sadece 24 gün kaldı. Ortada toplumu siyasete angaje edecek bir heyecan yok gibi görünse de aslında herkes sandığa odaklanmış durumda. Aktörleri, ortamı, söylemleri, ittifakları, değişkenleri ile gerçekten cumhuriyet açısından yüzyılın seçimine doğru adım adım yaklaştığımız bir gerçek.

AKP LİSTESİ SON YILLARIN EN ZAYIFI

Son virajdaki değerlendirmeye iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile başlamak istiyorum.  Ülkede ne adaletin kaldığı ne de geçen sene 20 lira olan peynirin 89 liradan satıldığı bir ortamda vasfını yitiren bu iki kavrama rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tek başına sürüklediği AKP, 21 yıllık iktidar dönemin bana en zayıf milletvekili aday listesi ile seçmenin karşısına çıktı. “Her evde bir otomobil var. Millet ittifakı, içinde terörün de olduğu 6’lı hatta 7’li masa ile seçime gidiyor” gibi saçma sapan açıklamaları ile yıllarca bu partinin il başkanlığını nasıl becerebildiğine şaşırdığım eski il başkanı yeni aday Eyüp Özkeçeci bile başlı başına bu listeye kırık not vermeme yetiyor. Seçmeni aptal yerine koyan bu kibirli, Gaziantep’te karşılığı olmayan ve ‘her mahallede bir milyoner yaratmış’ havası ile üfürülen böyle içi boş retoriklerle oy devşirdiği sanan Özkeçeci zihniyeti, etrafındaki bir avuç ihale zengini ile patates-soğan alırken kırk kere düşünen vatandaşı aynı kefeye koyarak olmayan bir rızayı üretiyor ve bunun adına ‘politik demeç’ diyor. Bu memlekete ne faydası oldu bilemem ama milletvekilliği döneminde hidayete ererek o kadar işi gücü (!) içinde bir bakmışız doktora yapan ve üniversitede kürsü kapan hoca olarak karşımıza çıkan Derya Bakbak mesela…İlk 5 içinde bana nedense sempatik gelen Ali Şahin ki o da  seçmen sayısı Şahinbey ve Şehitkamil’e göre devede kulak olan Nizip ilçesinin adayı ve elle tutulur bir kartvizit yok. Buna bir de AKP’nin, güçlü olduğu o şaşalı günlerinden uzak, yorgun, ticareti zengin, siyaseti fakir ile yapmış olmasından dolayı toplumla bağı zayıflamış görüntüsü, son seçimde oylarının yüzde 10 azaldığı istatistiğini de eklersek zor bir seçim yaşayacakları gün gibi aşikar. Bunu güçlü isim Abdülhamit Gül ile aşabilirler mi? Henüz erken olacak ama şu aşamada zor görünüyor.

MHP İÇİN BÜYÜK RİSK

Cumhur ittifakının bir diğer partisi olan MHP için baraj problemi olduğu herkesin ortak görüşü. Geçmişte CHP seçmeninin yaptığını, bu seçimde AKP seçmeni yapar ve bir kısmı sandıkta MHP’ye oy verirse bu sıkıntıyı güç bela atlatacak gibi görünse de Gaziantep’te işleri gerçekten çok zor. Ülkemizi sarsan, İslahiye ve Nurdağı’nı büyük yıkıma uğratan depremin ardından yaptığı evler yüzlerce insana mezar olan ihale çocuğu Yunus Kaya-Şamil Tayyar-Muhittin Taşdoğan-Sermet Atay dörtlemesini kapsayan ve sert tartışmalara bağlanan süreç sonrası AKP’de Şamil Tayyar, milletvekili adayı listesine konulmadı, Muhittin Taşdoğan ise 3. Sıraya konularak bir nevi tasfiye edildi. Liste başı olan Sermet Atay bu polemikten güçlenerek çıksa da sandıktan çıkabilecek mi işte orası büyük bir muamma. Deprem, Sinan Ateş cinayeti, milliyetçilerin artık partilerinin özüne dönmesi arzusu, ülkücü seçmenin büyük bir küskünlük ile farklı partilere yönelmesi beni, “acaba MHP barajı geçse dahi Gaziantep’ten milletvekili çıkartabilir mi?” diye düşündürmeden edemiyor.

CHP SON YILLARIN EN FAZLA OYUNU ALACAK

CHP’de, Deva Partisi İl Başkanı Ertuğrul Kaya’nın 3. sıraya konulması bazı sosyal demokratların canını sıksa da o süreç görebildiğim kadarı ile aşıldı. Çalışkan ve sahayı seven bir isim olan Kaya’nın, İslahiyeli kimliği, Nurdağı’nı iyi tanıması büyük bir avantaj. Yine partinin emektarı ve birikimli bir siyasetçi olan 7. sıradaki meslektaşı Av. Selim Karahan ile o bölgede koordineli ve sıkı çalışılır ise oy patlaması yapabilirler. Buna İYİ Parti 1. sıra adayının şehirde karşılık görmediğini ve İYİ Partili seçmeninin CHP’ye yönelmeye başladığını da ekler isek CHP 1991 seçimlerinden bu yana son 30 yılın en yüksek oy oranına ulaşacak. Sağda duran, kendisini milliyetçi ve muhafazakar olarak tanımlayan ve yakından tanıdığım birçok insanın bu seçimde CHP ve Kılıçdaroğlu tercihlerinin son derece net olduğunu biliyor olmam bu kesin yargımın en önemli gerekçesi.

PARTİNİN ADI İYİ AMA YA ADAYI?! 

İYİ Parti’de liste krizi gerçekten görmezden gelinmeyecek gibi. Üstelik bunu bağıra bağıra dile getirenler kuruluşundan bu yana partiye gönül verenler. Kavgada bile ağza alınmayan galiz küfürleri sosyal medya hesabında pervasızca paylaşan, siyasetin ‘Küfürbaz Haydo’su, Mustafa Gürban, bırakın parti için Gaziantep açısından tam bir hayal kırıklığı…Bir kentli, yurttaş ve 30 yıllık gazeteci olarak net söylüyorum, bu arkadaş seçilse bile başkalarını bilmem  ama benim için bir meşruiyeti ve beni yüce mecliste temsil edecek bir profili olmayacak. Bu nedenle İYİ Parti’li birçok seçmenin, sırf bu nedenle CHP’ye yöneldiğini biliyorum. MHP ve İYİ Parti tabanındaki rahatsızlıkların sosyal demokratlara ve kısmen Zafer Partisi ile ATA İttifakı cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’a yarayacağından zerre kadar kuşkum yok…

BİR KADIN ADAY DAHA MECLİSE GİDECEK

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, yarısı kadın olan sürpriz bir liste ile seçmenin karşısına çıktı. Liste başı olan Sevda Karaca; Fatma Şahin, Özlem Müftüoğlu ve Derya Bakbak’ın ardından Gaziantep’in cumhuriyet tarihindeki dördüncü kadın milletvekili olacak. Aslında HDP olarak bakmamız gereken bu partinin geçen seçimde ikinci milletvekilliğini 3 bin oy ile kaçırdığını hatırlayacak olursak, 14 milletvekilinin 2’sini şimdiden Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin hanesine yazabiliriz.

SEÇMEN SAYIMIZ YÜZDE 10.7 ARTTI

Bu arada sizlere YSK tarafından açıklanan verilerde Gaziantep’te oy kullanacak seçmen sayısı da aktarayım. 2019 seçimlerine oranla Gaziantep’te seçmen sayısı yüzde 10,7 oranında artarak 1 milyon 358 bine yükseldi. 2019 Yerel Seçimlerinde 1 milyon 227 bin seçmen oy kullanmıştı. Yüzde 10 yani yaklaşık 130 bin kişi artan seçmen sayısının büyük çoğunluğunu elbette gençler oluşturuyor. Onların beklentileri, gelecek hayalleri, nasıl bir Türkiye’de yaşamak istedikleri sadece Gaziantep değil Türkiye’nin seçimlerinde de belirleyici bir etken olacak.

GAZİANTEP’TE 18 PARTİ YARIŞACAK

Öte yandan seçime Gaziantep’te 18 partinin gireceğini de bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Türkiye Komünist Partisi (TKP) Sol Parti, Büyük Birlik Partisi (BBP) Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Yeniden Refah Partisi (YRP) Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Adalet ve Birlik Partisi (ABP), Anavatan Partisi (ANAP), Yenilik Partisi (YP) Vatan Partisi, Güç Birliği Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Adalet Partisi ve Zafer Partisi sandıktan en iyi sonucu almak için yarışacak olan partiler.

Küçük küçük oy oranlarına sahip partilerin ne yapacağı konusunda doğrusu net bir bilgim yok. Kimi geçen seçimden bu yana kendisini ne ölçüde korudu, oyunu arttırabildi mi ona bakacak, kimi tabanını serbest bırakacak. 14 Mayıs akşamı sandıklar açılınca hepsini göreceğiz ve yeni analizler yapacağız…

Kazanan kim olursa olsun,

Kazanan TÜRKİYEMİZ olsun…

 

 

20.04.2023 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR